Venezolaanse oppositieleider in Spanje na ontvluchting thuisland
08 Sep, 20:26
foto

Edmundo González loopt langs een aantal mensen met camera's. Hij heeft kort, bruin haar en draagt ​​een wit shirt met een pen die uit zijn voorzak steekt. (Foto: Reuters)


De oppositiekandidaat voor de recente presidentsverkiezingen in Venezuela is in Spanje aangekomen nadat hij uit zijn thuisland was gevlucht. Een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht met Edmundo González aan boord landde op de luchtmachtbasis Torrejon in Madrid, waar hij politiek asiel krijgt.

González zat ondergedoken in Venezuela. Er werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd nadat de oppositie de uitslag van de presidentsverkiezingen in juli betwistte, waarbij de zittende president Nicolás Maduro een derde termijn kreeg.

De leider van de Venezolaanse oppositie, María Corina Machado, zei dat González was gevlucht "om zijn vrijheid, zijn integriteit en zijn leven te behouden". Ze beschuldigde de regering van Maduro ervan "een brute golf van repressie" te hebben ontketend na de verkiezingen, waarvan veel landen in de regio de resultaten in twijfel hebben getrokken.

De plaatsvervanger van Maduro zei dat Venezuela, nadat hij "vrijwillig" zijn toevlucht had gezocht bij de Spaanse ambassade in Caracas, had ingestemd met zijn veilige doorgang.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Manuel Albares, had eerder gezegd dat Spanje González asiel zou verlenen omdat hij "zich inzet voor de politieke rechten" van alle Venezolanen.

Het vertrek van de 75-jarige kwam een ​​week nadat de Venezolaanse autoriteiten González wilden arresteren, waarbij ze hem beschuldigden van samenzwering en het vervalsen van documenten, naast andere "ernstige misdaden".

Hij zat sinds 30 juli ondergedoken, uit angst voor arrestatie na uitspraken van vooraanstaande regeringspolitici die zeiden dat hij "achter de tralies" zou moeten zitten.

González was tot maart van dit jaar niet algemeen bekend, toen de belangrijkste oppositiecoalitie hem registreerde als kandidaat. Machado had een open voorverkiezing gewonnen met 93% van de stemmen, maar de oppositie zocht naar een alternatieve kandidaat nadat ze was uitgesloten van deelname aan een openbaar ambt.

Nadat een andere oppositiekandidaat ook was uitgesloten van deelname, werd de naam van González naar voren geschoven. Uit angst dat ook hij uitgesloten zou kunnen worden van deelname, hield de oppositie González op de achtergrond, terwijl Machado het land doorkruiste en mensen opriep om op hem te stemmen.

De oppositie beweerde dat ze bewijs had dat González met een comfortabele marge had gewonnen en uploadde gedetailleerde stemresultaten op het internet, waaruit bleek dat  González Maduro overtuigend had verslagen.

De verkiezingsinstantie van Venezuela heeft nagelaten de stemresultaten te publiceren, ondanks internationale druk om dit wel te doen.

De VS, de EU en andere machten in de regio hebben geweigerd om Maduro als winnaar te accepteren zonder dat Caracas gedetailleerde stemgegevens vrijgeeft.

De chef buitenlands beleid van de Europese Unie, Josep Borrell, beschreef de vlucht van González als "een trieste dag voor de democratie in Venezuela". Hij voegde toe: "In een democratie zou geen enkele politieke leider gedwongen moeten worden om asiel aan te vragen in een ander land."

Sommige landen hebben González erkend als president van Venezuela, terwijl bondgenoten van Maduro - waaronder Rusland en China - hun steun hebben uitgesproken voor de uitslag van de verkiezingen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken herhaalde zondag dat Madrid de overwinning van Maduro niet zou erkennen totdat de stemmentellingen waren uitgevoerd en geverifieerd.

Albares zei dat Spanje "de dialoog en onderhandelingen tussen de regering en de oppositie zou bevorderen om een ​​vreedzame oplossing te bereiken".

Het vertrek van González kwam nadat veiligheidstroepen in Venezuela de Argentijnse ambassade in de hoofdstad Caracas hadden omsingeld, waar zes oppositieleden zich schuilhielden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land beweerde dat er binnen terroristische aanslagen werden beraamd.
Advertenties