Judoka's Sonkei succesvol tijdens Copa Das Fronteiras
19 Jun, 14:04
foto
Judoka's van Sonkei, trainers en ouders. De club heeft deelgenomen aan de 3e Copa Das Fronteiras in Brazilië. Zij zijn met zes medailles teruggekeerd.


Judoclub Sonkei zaterdag deelgenomen aan de tweede editie van het Copa das Fronteiras 2024, te Oiapoque in Brazilië. Van de acht meegereisde vechters wisten zes een medaille in de wacht te slepen: vijf bronzen en een zilveren medaille. Het enige meisje van het team, Maricha Redjodikromo werd derde in haar categorie Meisjes U13 en -42kg. De jongens die ook op de derde plek eindigden zijn: Caleb de Vries U15, -55kg, Kaleb Gretna U15, -45kg, Jesse Buyne U15, -55kg en Xanjhiro Wirosono U18, -60kg. Marric Redjodikromo wist na 4 gevochten partijen beslag te leggen op de tweede plek in de U18, -66kg klasse. 

Calvin Kromopawiro en Jeremy Doekhie die tot en met de kwartfinale goed op dreef waren, konden via herkansing hun strijd voor een derde plek niet veiligstellen. Aan deze 2e Copa Das Fronteiras deden 9 clubs mee, waarvan Sonkei, vijf uit Brazilië en drie uit Frans-Guyana. In het algemeen klassement eindigde Judoclub Sonkei op de zevende plek.

De Sonkei judoka's konden het niveau van dit toernooi, waaraan 170 vechters hebben deelgenomen uit Amapa en Frans-Guyana, wel bijbenen, aangezien niemand binnen 30 seconde met een Ippon terug werd gestuurd. Enkelen moesten zelf doorgaan in de golden score ronde. Ook de Sonkei judoka's wisten met fraaie worpen een Ippon te scoren. Het verschil dat de trainers Shies Madhar OLY en Martin Redjodikromo hebben gemerkt, is dat de Braziliaanse en Frans-Guyanese judoka's constant met twee of drie technieken aanvallen, maar dan heel gevarieerd via combinaties totdat ze een punt kunnen scoren.

Het doel waarmee de vechters van Sonkei naar het toernooi zijn afgereisd, was om zo lang mogelijk op de mat te staan en te vechten zonder dat ze gediskwalificeerd werden. Immers hebben de meesten meer wedstrijdpartijtjes kunnen afwerken dan dat ze gewend zijn in Suriname. Bij verlies was de opdracht om niet boos te worden en hun onvrede te tonen door te huilen of hard op de mat te slaan. Alle Sonkei judoka's hebben de fair-play gedachte duidelijk tentoongesteld en hebben alles wat met judo betreft op de mat achtergelaten. Niemand een blessure van dit toernooi heeft overgehouden, waardoor de meegereisde fysiotherapeut Chantal van Keeken, ook kon genieten van de wedstrijden.

De voorbereidingen tot deelname aan dit toernooi is ruim een jaar geleden begonnen, toen Sonkei ook deelnam aan de 1e editie van Copa Das Fronteiras, die bedoeld is om de regionale sportintegratie via judo op gang te brengen. Het succes van team Sonkei is te danken aan de eigen financiële inbreng van de judoka's en hun ouders, waarbij de meegereisde ouders ook een flinke fysieke ondersteuning hebben gegeven aan de vechters om het gemis van thuis op te vangen en ze zodoende op hun gemak te laten voelen.

Op planning stond deelname aan het US Judo Open toernooi, welke 26–28 juli in Ft. Lauderdale Miami wordt gehouden. Hiervoor is er echter geen toestemming gegeven door de bevoegde instanties.

Voor volgend jaar worden de voorbereidingen nu al getroffen en hebben de Braziliaanse gastheren gevraagd om ook andere Surinaamse judoclubs te interesseren om deel te nemen aan het Copa Das Fronteiras toernooi.
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July