El Salvador en Ecuador melden doden door hevige regenval
18 Jun, 22:38
foto
Ecuador werd vorig jaar ook getroffen door een ernstige aardverschuiving, waarbij deze foto uit maart 2023 bewoners laat zien die kijken over de plek van de aardverschuiving die tientallen huizen in Alausi begroef. (Foto: AP)


In El Salvador zijn ongeveer 11 mensen omgekomen als gevolg van hevige regenval die sinds het weekend de Pacifische kust van Midden-Amerika heeft geteisterd, zeiden de autoriteiten voor civiele bescherming maandag, terwijl bijna 900 mensen nog steeds in tijdelijke onderkomens verblijven.

Luis Amaya, hoofd van de Civiele Bescherming, zei dat de slachtoffers, waaronder kinderen, zijn omgekomen door aardverschuivingen of ongelukken veroorzaakt door bomen die op wegen vallen.

"Als je wordt gevraagd te evacueren, doe dat dan. Als je in de buurt van een helling woont, ga dan naar een veilig gebied", vertelde Amaya op een persconferentie. "Prioriteit nummer één is veiligheid."

De regen heeft grote delen van het land aan de Pacifische kust, van Zuid-Mexico tot West-Panama, doorweekt. Voorspellers hebben de komende week meer regen voorspeld en waarschuwden dat dit zou kunnen worden verergerd door een storm die zich naar verwachting binnenkort boven de Golf van Mexico zal vormen.

In buurland Honduras hebben de autoriteiten ook evacuaties gelanceerd en zeiden dat meer dan 5.000 mensen zijn getroffen, grotendeels als gevolg van overstromingen in het zwaar getroffen zuidelijke departement Valle, dat grenst aan El Salvador.

Tot in het zuiden van Panama hebben de autoriteiten waarschuwingen afgegeven, maar geen ernstige schade gemeld.

Video’s die vanuit de hele regio op sociale media werden gedeeld, lieten straten zien die overspoeld werden met snelstromend water, omgevallen bomen, gezinnen en huisdieren die op vrachtwagens evacueerden en hulpverleners die de hele nacht door werkten om de wegen vrij te maken.

Zowel de Stille Oceaan als de Atlantische Oceaan zijn aan het begin van hun orkaanseizoenen begonnen. Er wordt voorspeld dat de Atlantische Oceaan bijzonder actief zal zijn als gevolg van een combinatie van effecten van het weerpatroon van La Niña en het warmere oceaanwater.

Aardverschuiving Ecuador
Ook Ecuador is getroffen door zware regenval. Volgens de Ecuadoraanse autoriteiten zin zondag minstens zes mensen om het leven gekomen en negentien anderen gewond geraakt bij een aardverschuiving, te midden van een zware regenbui die delen van Midden- en Zuid-Amerika heeft getroffen.

De aardverschuiving van "grote omvang" vond plaats in het centrum van het land, in de stad Banos de Agua Santa, aldus het Ecuadoriaanse Secretariaat voor Risicobeheer in een rapport.

Eerder op de dag had de dienst gemeld dat nog eens dertig mensen vermist waren, maar 's middags zei dat deze mensen waren gelokaliseerd.

Roberto Luque, de Ecuadoraanse minister van Openbare Werken, zei dat de activiteiten in drie waterkrachtcentrales ook getroffen waren door de storm.

Een zware regenbui veroorzaakt door lage druk trok zondag over delen van Midden- en Zuid-Amerika, waarbij verschillende landen waarschuwden voor het verhoogde risico op aardverschuivingen, vallende rotsen en overstromingen.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July