G7: Mondiale handelsrisico's bespreken na VS-heffing op China
14 May, 16:08
foto
Een ambtenaar past de vlaggen aan voordat de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 samenkomen voor een groepsfoto tijdens hun bijeenkomsten in Tokio, Japan, 8 november 2023. (Foto: Reuters)


De grote democratieën van de Groep van Zeven (G7) die volgende week in Italië bijeenkomen, zullen het risico van fragmentatie van de wereldhandel bespreken na "zeer strenge" tarieven die de Verenigde Staten tegen China hebben opgelegd, zei de Italiaanse minister van Economie Giancarlo Giorgetti.

Giorgetti werd dinsdag geïnterviewd voor een conferentie in Milaan, georganiseerd door de Italiaanse krant La Verita.

Een ander agendapunt voor de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7 op 24 en 25 mei in de Noord-Italiaanse stad Stresa zal zijn hoe bevroren Russische tegoeden kunnen worden gebruikt die in beslag zijn genomen na de invasie van Oekraïne in Moskou, zei Giorgetti.

Amerikaanse voorstellen om de activa te gebruiken om Oekraïne rechtstreeks in de oorlog te financieren zouden "behoorlijk ernstige juridische implicaties" hebben die nog moeten worden opgehelderd, zei Giorgetti, die gastheer zal zijn van de Stresa-bijeenkomst terwijl Italië het roterende voorzitterschap van de G7 bekleedt.

"In Stresa zullen we nadenken over de fragmentatie van de wereldhandel, met de laatste stappen van de Amerikaanse regering, die haar kaarten heeft getoond met zeer harde maatregelen tegen China", zei Giorgetti.

"De wereld zoals we die kenden loopt ten einde", zei hij, eraan toevoegend dat "er een handelsoorlog gaande is die de geopolitieke spanningen weerspiegelt" en dat Europa nog steeds zijn eigen rol in het zich ontwikkelende scenario moet vervullen.

Biden verhoogt importheffingen
De Amerikaanse president Joe Biden heeft de tarieven op elektrische auto's, zonnepanelen, staal en andere goederen van Chinese makelij verhoogd. Het Witte Huis zei dat de maatregelen, waaronder een grensbelasting van 100% op elektrische auto's uit China, een reactie waren op oneerlijk beleid en bedoeld waren om Amerikaanse banen te beschermen.

China heeft al kritiek geuit op de plannen, die vooraf waren gesignaleerd.

Analisten zeiden dat de tarieven grotendeels symbolisch waren en bedoeld waren om de stemmen in een zwaar verkiezingsjaar te ondersteunen.

Ze volgen op maandenlange kritiek van voormalig president Donald Trump, die zich kandidaat stelt voor het Witte Huis tegen Biden en heeft betoogd dat de steun van zijn rivaal voor elektrische auto’s de Amerikaanse auto-industrie zou 'doden'.

De dinsdag aangekondigde tarieven zouden een geschatte waarde van 18 miljard dollar aan import treffen, aldus het Witte Huis.

Naast een stijging van de tarieven voor elektrische voertuigen van 25% naar 100%, zouden de heffingen op zonnecellen stijgen van 25% naar 50%.

De tarieven voor bepaalde staal- en aluminiumproducten zullen meer dan verdrievoudigen van 7,5% naar 25% of minder.

Deze stappen breiden de ingrijpende tarieven uit die de VS onder Trump op Chinese goederen heeft opgelegd, daarbij verwijzend naar oneerlijke handelspraktijken.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May