House of Haitian Culture geopend
08 May, 22:31
foto
President Chan Santokhi en de Haïtiaanse consul in Suriname, Jean Claude Lappé hebben de House of Haitian Culture officieel geopend.


De eerste maison de la culture is gisteren officieel geopend in Suriname en als het aan Jean Claude Lappé, de Haïtiaanse Consul in Paramaribo ligt, zullen er meer volgen in andere landen. In de afgelopen vijf maanden heeft het consulaat keihard gewerkt aan het cultureel project waar de Haïtiaanse geschiedenis, - cultuur en -keuken, samen zijn gebracht onder één dak. De opening vond plaats aan de Kristalstraat.

Gedurende het bezoek van de gewezen premier van Haïti in november 2023 aan Suriname, werd het project gelanceerd. President Chan Santokhi deed samen met de consul, de inauguratie door het lintje te knippen in aanwezigheid van vicepresident Ronnie Brunswijk, minister Henri Ori van Onderwijs, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, de secretaris-generaal van de Associatie van Caraïbische Staten, Rodolfo Sabonge  en het goed vertegenwoordigd Corps Diplomatique in Suriname.

Met de ingebruikname is volgens de consul, een boodschap verwezenlijkt aan de Haïtiaanse Diaspora, dat Haïti zich staande zal houden door het uitdragen van de rijke Haïtiaanse cultuur, kunst en muziek en de veerkracht en solidariteit van Haïtianen in Haïti en daarbuiten. Het goed opgekomen publiek werd verwelkomd met een kleurrijke cocktail, drank en live gitaarspel en zang door de beroemde Jean Jean Roosevelt, die ook schrijver is en Unicef Goodwill ambassadeur voor met name zijn geboorteland. Bij de ingang van het gebouw hangt een plakkaat waarop voormalig president van Haïti, Lesly Manigat, wordt genoemd.  

Consul Lappé attendeerde de gasten op het blijven geloven in dromen, net als de grote zonen van ons continent zoals Jean Jacques Dessalines, leider van de revolutie van de slaven in Haiti en Simon Bolivar. Lesly Manigat gaf mij een belangrijke taak toen hij drie maanden voor zijn overlijden aan mij zei dat als ik eens een belangrijke positie zal bekleden, zeker iets groots moest doen voor Haïti, vervolgde de consul. Hij droeg daarom deze inauguratie op aan wijlen Manigat.

De eerste Haïtiaanse minister van Cultuur, Francketienne, was schilder en schrijver en vond dat de ontwikkeling van Haiti hand in hand gaat met de cultuur, muziek, kunst en geschiedenis. In the House of Haitian Culture zal het Haïtiaanse Consulaat met de ambassades van Cuba, Brazilië, Venezuela en de regering van Suriname, culturele evenementen organiseren, zoals de week van culturele vriendschap tussen Haïti en de genoemde ambassades en een jaarlijks carnaval.

Na felicitatie toespraken van de ACS-voorzitter en president Santokhi, maakte het publiek een ronde door het gebouw. Naast talloze afbeeldingen en foto's over de politieke historie van Haïti, hangen er indrukwekkende schilderijen, staan er beeldende kunstwerken en informatieve afbeeldingen over Haïti. Daarnaast kunnen bezoekers zich in het warm ingericht cafe ter plekke, tegen een kleine vergoeding tegoed doen aan typisch Haïtiaanse snacks en natuurlijk de pompoensoep. De speciale gasten op de inauguratie genoten van de soep.

Het tweede deel van de opening vond in de vooravond plaats, waar met name de Haïtiaanse diaspora goed was opgekomen en in informele sfeer een rondleiding kon worden genomen. Met zang van Jean Jean Roosevelt en andere muziek op de achtergrond, hebben bezoekers genoten van de Haïtiaanse lekkernijen in het café. In the House of Haitian culture is Haïti met zijn rijke cultuur en geschiedenis van dichtbij en positief belicht en dat alles in hartje van Paramaribo.  
Advertenties

Monday 20 May
Sunday 19 May
Saturday 18 May