Suriname zal Haïti via politiemissie ondersteunen
05 May, 05:06
foto
President Chan Santokhi


“We zullen onze Caricom zusterstaat ondersteunen. We gaan onder andere ondersteuning bieden middels een politiemissie die door Kenia zal worden aangestuurd,” zegt president Chan Santokhi desgevraagd aan Starnieuws. "Weet je hoeveel mensen dagelijks sterven in Haïti door de erupties die zijn ontstaan?",stelt de president een retorische vraag. Volgens hem sterven er dagelijks veel meer mensen in Haïti dan in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hij vindt dat er nog weinig hulp vanuit de diverse landen loskomt voor het Caricom land.

Het staatshoofd legt verder uit dat de ondersteuning op drie niveaus zal plaatsvinden: internationaal, regionaal en bilateraal. Internationaal is er een veiligheidsresolutie getekend door de Verenigde Naties om Haïti te ondersteunen met fysieke aanwezigheid van een internationale politie missie. Suriname committeert zich hieraan. Volgens Santokhi zijn de ministers van Justitie en Politie en Defensie reeds bezig met het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger om een team samen te stellen. De mensen die worden afgevaardigd moeten eerst goed getraind worden. “We gaan onze mensen niet zomaar sturen!,” zegt Santokhi stellig.  

Er moet rekening gehouden worden met vraagstukken die ver boven de nationale grenzen liggen. Internationale vrede en solidariteit dwingen je als land om te kijken naar de bijdrage die je kan leveren, voert de president aan. Hij stelt dat solidariteit belangrijk is. “Eens kan je Haïti of een andere bevriende natie ook nodig hebben".

Caricom na onderhandeling met de toenmalige premier Ariel Henry besloten dat er een overgangsraad in het leven zal worden geroepen voor Haïti.  Volgens de Haïtiaanse premier zou hij zich terugtrekken indien de overgangsraad was aangesteld en er een interim-premier werd aangewezen. Dit is ook gebeurd. Afgelopen donderdag trad  Henry officieel af. Voormalig minister van Sport, Fritz Belizaire, heeft nu de leiding van het land. Hij zal zo snel als mogelijk een tijdlijn moeten uitstippelen voor verkiezingen, democratisering en versterking van de rechtsstaat. Volgens Santokhi zal dit met behulp van de internationale gemeenschap plaatsvinden.

De regeringsleider geeft aan dat Suriname de rug niet kan keren voor Haïti vanwege diverse redenen. De grote Haïtiaanse gemeenschap in het land en de verdiensten in de landbouwsector spreken boekdelen. Op bilateraal niveau hebben Suriname en Haïti ook een goede samenwerking. 
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May