Sarafina geeft demonstratie kwikvrij winnen van goud
17 Nov 2011, 04:00
foto
Claudetta Toney president-directeur van Sarafina NV en Julien Lansdorf directeur van Lawa Star Industries geven uitleg over het proces “met ‘shaking tables’ water en zwaartekracht”, een kwikvrije goudwinnings methode. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het kwikvrij winnen van goud is belangrijk. Binnenkort zal de wetgeving worden aangepast. Sarafina NV en Lawa Star Industries geven samen met Scott Rainwater van Global Mining Solutions een demonstratie over een kwikvrije methode van winnen van goud. Gisteren zijn verschillende mensen gaan kijken naar deze methode. Ook vandaag worden gasten verwelkomt op Aqua Azul concessie van Sarafina NV/P’kin Saramacca.

Claudetta Toney, president-directeur van Sarafina NV en Julien Lansdorf, directeur van Lawa Star Industries benadrukken het belang van kwikvrij winnen van goud. Landsdorf noemt het proces zeer eenvoudig , “met ‘shaking tables’ water en zwaartekracht” is een gouddelver in staat 95% van het goud te vinden in plaats van 45% met behulp van kwik.

Investering zo terugverdiend
Een normale crusher verwerkt 15 ton per uur terwijl zo een 'shaking table' ongeveer 280 ton per uur kan verwerken. Een gouddelver kan een kleine machine aanschaffen voor US$ 4000 terwijl voor een groter bedrijf met grotere en meerdere machines de kosten kunnen oplopen tot US$78.000.

Met 95% recovery van het goud, is deze investering zo terug te verdienen. Woensdag woonde Gerold Dompig voorzitter van het managementteam van commissie Ordening Goudsector de demonstraties ook bij.

Wil vergunning
Toney, die zich de eerste Surinaamse vrouw noemt die in de goudbusiness zit, wil graag een vergunning om tot 300 meter diepte te kunnen mijnen. Zij mijnt nu tot 7 meter. Samen met een multinational ziet zij met deze kwikvrije methode een gouden toekomst voor Suriname. Zij drong bij Dompig erop aan om het verzoek door te geleiden naar de president, regering en andere instanties voor de toekenning van haar vergunningsaanvraag.

Lansdorf die eerder met kwik heeft gewerkt, kent de gevaren kent van dit metaal en hekelt nu het gebruik hiervan. Hij ziet graag dat iedereen in Suriname overgaat tot deze vorm van goudwinning. Zijn bedrijf treedt op als lokale agent voor Global Mining Solutions. In de nabije toekomst worden goudmijners uit het Caribisch Gebied uitgenodigd om deze demonstratie van dichtbij te zien.

Ranu Abhelakh
Advertenties

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June