Centrale Bank betaalt voor de wisselkoers
02 May, 11:57
foto


De afgelopen dagen hebben wij in het land een opmerkelijke ontwikkeling. Terwijl de wisselkoers een sterke daling bij de cambio’s noteert, merken we dat bij de publicatie van de maandinflatie ABS juist een sterke stijging vaststelt. Was de maandinflatie in januari 0,9% en in februari 0,4%, dan was deze in maart gestegen naar 4,4%. Het is ook raar dat de girale koers (koers bij de banken) geen gelijke dalingstrend vertoont als bij de cambio’s. Die blijft stukken hoger. De gehanteerde douanekoers door de overheid vertoont ook geen daling als de koers bij de cambio's. Deze ligt zelfs hoger dan de girale bankkoers.

Deze ontwikkeling getuigt dat deze daling niet gebaseerd is op de reële groei van de economie, maar op incidentele ontwikkelingen, met name ingrijpen van de monetaire autoriteiten. Het is geen geheim dat in deze regeerperiode enorm veel geld in de economie is gepompt. De ontwikkeling van de maatschappelijke geldhoeveelheid en de liquiditeitenmassa spreken boekdelen. In juli 2020 was de M1 (maatschappelijke geldhoeveelheid) SRD 11,74 miljard. In januari 2024 was die gestegen naar SRD 45,03 miljard. In juli 2020 was de M2 SRD 22,03 miljard. In januari 2024 was die gestegen naar SRD 84,11 miljard.

Middels de Open Markt Operaties (OMO’s) worden enorme grote bedragen tegen superhoge rentes gebonden. Voor de banken is er geen enkele bedrijfsactiviteit zo winstgevend als beleggen bij de OMO’s. De banken oefenen nu ook geen vraag naar valuta uit om zich af te schermen tegen ontwaarding van de SRD. Het bezitten over SRDs en het beleggen ervan in de OMO’s levert hen gouden eieren op. Inmiddels is via de OMO SRD 7,16 miljard gebonden en bedraagt de uitbetaalde rente SRD 4,86 miljard. De jaarverslagen van de algemene banken met de hoog geboekte winst getuigen wat de OMO’s doen. 
 
Bij de Wholesale en Retail geldt hetzelfde principe. Als burgers en bedrijven sparen krijgen ze bij de banken een spaarrente:
1. tussen 3 en 4% op hun SRD spaarrekening. 
2. tussen 0,10 en 0,25% op hun US$ spaarrekening.
3. van ongeveer 0,02% op hun euro spaarrekening.
Voor beleggingen bij de banken varieert de rente tussen 12% en 25% per jaar met een minimum inleg. Momenteel kunnen burgers in de Centrale Bank Certificaten (CBC) beleggen tegen een rente van 45,9% per jaar.  Dit fenomeen getuigt hoe grof de rente transmissie mechanisme bij de OMO is gefaald.

Een logische benadering leert ons dat:
1. Als SRD 10.000 gespaard wordt, er maximaal  SRD 400 in een jaar als rente bijverdiend kan worden.
2. Als US$ 10.000  gespaard wordt, er maximaal US$ 25 in een jaar aan rente verdiend kan worden. Dat is ongeveer SRD 875 tegen een koers van SRD 35.
3. Als 10.000 euro op de spaarrekening ligt, is de rente te verwaarlozen.
Als echter die SRD 10.000 wordt belegd in een CBC (tegen 45,9%) dan zou dat op jaarbasis SRD 4.590 aan rente binnenhalen. Dat is ruim 10x de spaarrente bij de verschillende banken op SRD. Als die US$ 10.000 (tegen een koers van SRD 30) wordt omgezet in SRD (=SRD 300.000) en belegd in de CBC dan haalt dat SRD137.000 (afgerond) aan rente op jaarbasis binnen. Als die euro10.000 (koers SRD 32) omgezet wordt in SRD 320.000 en belegd wordt in de CBC dan zou meer dan SRD 146.000 (afgerond) aan rente verdiend kunnen worden. Tot nu toe is bij de wholesale en retail segment SRD 1,43 miljard gebonden door de CBvS en SRD 927 miljoen aan rente uitgekeerd.

Beleggen bij CBvS is de beste manier van verdienen voor zowel de algemene banken als voor het wholesale en retail segment. In totaal is SRD8,60 miljard belegd en heeft de Centrale Bank SRD 5,79 miljard aan rente uitbetaald.
Het overschot op de valutamarkt wordt niet veroorzaakt door groei in toevoer van valuta uit de reële groei van de economie, maar simpelweg door het afstoten van vreemde valuta lokaal door banken, cambio’s, bedrijven en burgers voor beleggingen in OMO’s en CBC bij CBvS tegen forse rente. Het aanbod van vreemde valuta op de valuta markt wordt ook beïnvloed door de buitenlandse leningen van de overheid. Van verbetering van de overheidsfinanciën is er bitter weinig sprake. 

Afsluitend mogen we concluderen dat de wisselkoers daalt (stabiliseert) alleen omdat de CBvS er fors voor betaalt. De  banken en elites (kapitalisten) zijn de groepen die er gretig van gebruik maken en verrijkt worden. De rust is tot de verkiezingen gegarandeerd, omdat CBvS bereid is om gemiddelde rentes van 50% en meer op jaarbasis te betalen bij een geprojecteerde jaarinflatie van ruim 15%.

Drs. A. Abdoel 
Advertenties