VS schrapt Cuba van terrorisme-lijst
16 May, 01:37
foto
Een zicht op Cubaanse en Amerikaanse vlaggen naast de Amerikaanse ambassade in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


De VS heeft Cuba verwijderd van een korte lijst van landen waarvan de Verenigde Staten beweert dat ze "niet volledig meewerken" in zijn strijd tegen terrorisme, zei een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, woensdag. De functionaris noemde de hervatting van de samenwerking op het gebied van wetshandhaving tussen Cuba en de VS, als een van de redenen waarom de vorige aanwijzing als "niet langer passend" werd beschouwd.

"Het ministerie heeft vastgesteld dat de omstandigheden voor de certificering van Cuba als 'niet volledig meewerkend land' tussen 2022 en 2023 zijn veranderd", aldus de functionaris.

Het besluit markeert een lauwe, maar symbolisch belangrijke stap namens de regering-Biden, die tot nu toe de beperkingen uit het Trump-tijdperk op het door de communisten gerunde eiland, grotendeels heeft gehandhaafd.

De lijst van samenwerking tegen terrorisme, die het ministerie van Buitenlandse Zaken wettelijk verplicht is aan het Amerikaanse Congres te verstrekken, is volgens de afdelingsfunctionaris niet dezelfde als de lijst van staatssponsors van terrorisme.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft Cuba vlak voordat hij zijn ambt neerlegde, afzonderlijk aangewezen als staatssponsor van terrorisme, een prik die volgens Cuba heeft bijgedragen aan een ernstige economische crisis op het eiland en aan tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen.

"Deze stap van de regering-Biden zou wel eens een opmaat kunnen zijn voor een herziening door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Cuba’s aanwijzing als staatssponsor van terrorisme", vertelde William LeoGrande, een professor aan de Washington’s American University, aan Reuters.

De ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de aanwijzing van staatssponsor wordt bepaald door afzonderlijke wettelijke criteria. "Elke toekomstige herziening van de status van Cuba zou gebaseerd zijn op de wet en de criteria die door het Congres zijn vastgesteld", aldus de functionaris.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez juichte het besluit van woensdag van de regering-Biden toe, maar zei dat het niet ver genoeg ging. "De VS heeft zojuist toegegeven wat iedereen weet: dat Cuba volledig meewerkt aan de inspanningen tegen terrorisme", schreef Rodriguez op X.

"Aan alle politieke manipulatie van de kwestie moet een einde komen en aan onze willekeurige en onrechtvaardige opname op de lijst van landen die terrorisme sponsoren moet een einde komen", voegde hij eraan toe.
Advertenties