Bij 155 jaar Rechtspraak: HvJ benoemt persrechters
02 May, 08:46
foto
Rechters Alida Johanns en Ingrid Lachitjaran zullen vanaf oktober als persrechters aanspreekbaar zijn voor journalisten.


Tot nu toe zijn in 'high profile' rechtszaken alleen de advocaten en hun cliënten beschikbaar voor een interview. Vanaf oktober gaan ook rechters, journalisten te woord staan. De persrechters -2 van de 3- zijn geïntroduceerd tijdens een persconferentie van de Communicatie Unit van het Hof van Justitie (HvJ). Op de meeting zijn ook een aantal activiteit aangekondigd om 155 jaar Rechtspraak in Suriname te herdenken.

Rechters Alida Johanns, Ingrid Lachitjaran en Iswarpersad Sonai zullen vanaf oktober de pers te woord te staan. "Het nieuwe zittingsjaar begint in oktober en dan willen we beginnen met het persrechterschap," geeft Johanns aan. "We gaan als persrechters interviews afstaan aan alle media die dat willen, na de uitspraak in zaken die de aandacht hebben van de samenleving. Als er uitspraak is in zo een zaak gaat de persrechter de pers te woord staan. Het kunnen civiele of strafzaken zijn." Er wordt speciaal hiervoor een ruimte ingericht in het gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat.

Er is benadrukt dat de persrechter alleen na een vonnis in eerste aanleg of als de zaak in hoger beroep gaat, de pers te woord zal staan. Rechter Lachitjaran licht toe dat de persrechter niet zal ingaan op zaken die met het beleid van het HvJ te maken hebben. Daarvoor zal de Hofpresident zelf iemand aanwijzen, deelt ze mee.  

De sprekers hebben een aantal activiteiten aangekondigd om 155 jaar Rechtspraak in Suriname te gedenken die van 2 tot 11 mei zullen duren. Zoals het bekendmaken van de winnaar van een essaywedstrijd onder studenten van de middelbare scholen, een kunstexpositie van de kunstacademies, Meet The Judge op de Sint Paulus- en de Sint Louiseschool, een programma genaamd Praat Juridisch met Mij, decoraties door de president, een congres, masterclasses verzorgd door docenten en hoogleraren, teambuildingsactiviteiten voor personeelsleden en een jubileumboek ‘155 jaar Rechtspraak in Suriname’.
Advertenties