Over het terugwinnen van vertrouwen
02 May, 17:37
foto


Wanneer je belazerd bent door je partner, duurt het lang voordat het vertrouwen weer enigszins terug is. Bij alles wat je partner doet, vraag je jezelf af of het wel echt zo is. Is hij of zij niet stiekem met iemand anders de hort op? Nu kan je heel makkelijk zeggen dat je in dit geval uit elkaar moet gaan. Maar dat is inderdaad (te) makkelijk gezegd. Er speelt namelijk een niet te onderschatten factor een rol. Een factor die sterker is dan alle andere factoren bij elkaar opgeteld: de liefde. Alleen al daarom wil je je geliefde een nieuwe kans geven, ook al heb je er alle reden toe om de rest van jullie tijd samen vol wantrouwen door te brengen.

Voor de duidelijkheid. Hierboven staat geen verslag van een persoonlijke kwestie. Het is slechts een voorbeeld. Jammer genoeg een voorbeeld dat vaak bewaarheid wordt. En dan gaat het niet alleen om relaties tussen mensen, maar ook tussen mensen en hun regering en/of vaderland.

Deze week zag ik online een peiling onder een groep Surinamers. Hen werd gevraagd naar hun vertrouwen in de rechtspraak. De centrale vraag was of misdaden rechtvaardig en efficiënt worden berecht. De uitslag was duidelijk. 84 procent van de respondenten antwoordde met een duidelijke ‘Nee’. Nu stond er onder het artikel over de peiling dat het een steekproef is die niet representatief is voor de rest van het land. En dat de uitslag door externe factoren kan worden beïnvloed. Het is goed dat die nuance er is, maar ik denk dat de uitslag niet heel anders zou zijn als 618.000 Surinamers hun mening zouden geven.

Tijd om de ogen te openen
Het wantrouwen is er niet alleen met betrekking tot justitie. Spijtig genoeg is het volop aanwezig. Met de verkiezingen in aantocht is dit dan ook een mooi moment om het vertrouwen te herstellen. Daar kan je pas mee beginnen door te erkennen wat er verkeerd is gegaan. En dat is in Suriname, helaas, nogal wat. Wat dat betreft zijn we een van de meest onbetrouwbare partners waar je mee op date kunt gaan.

Nu plaats ik op mijn beurt een kleine nuance. Niet dat we in Suriname een voorbeeld voor de rest van de wereld zijn, maar ook elders gaat er een hoop niet goed. In dit soort situaties kijk ik altijd naar Nederland. Niet dat we onszelf hiermee kunnen vergelijken, maar het doet me iedere keer weer goed om te zien dat het in een welvarend land op bestuurlijk vlak ook een puinhoop kan zijn. Na de verkiezingen in november is er nog steeds geen nieuwe regering, het vertrouwen in de politiek is laag, net als in de koning. Dat laatste is helemaal treurig. Koning Willem-Alexander van Nederland voert weinig tot niks uit. En kan derhalve ook weinig verkeerd doen. Toch geniet hij weinig vertrouwen. Misschien wel omdat hij vrijwel niks doet.

Nuance of niet, onze toekomstige regering mag hard aan de slag met het terugwinnen van het vertrouwen. Dat proces is trouwens al bezig. Ondanks dat het voor inwoners van Suriname soms moeilijk te geloven is, zet de huidige regering mooie stappen voor het land en het vertrouwen. Met modder gooien heeft geen zin, maar het moge duidelijk zijn dat het tot 2020 een bende was, met corruptie, slecht beleid en torenhoge schulden. Even tussen haakjes, het bewijs dat de rechtspraak (soms) werkt, is nog altijd op de vlucht.

Zet herwinnen vertrouwen centraal
Je zal maar een programma voor de verkiezingen van volgend jaar moeten samenstellen. Je kunt nogal wat punten centraal zetten. De financiën uiteraard. Daarmee doe je het altijd goed, mits je er niet bij vermeldt dat er bezuinigd moet worden. Een verbeterde economie is er ook zo een, net als meer werkgelegenheid en betere voorzieningen. Deze zaken staan echter in elk programma. Wereldwijd.

Pak het nu eens een keer echt goed aan. Zorg ervoor dat jullie kiezers (lees: onze inwoners) weer vertrouwen in de politiek krijgen. Dat is echt niet zo moeilijk hoor. Wees gewoon eerlijk. Ook als je even niet eerlijk wilt zijn. Dan worden onze inwoners weer verliefd op de politiek.

R.F.N. Bouterse

Advertenties