Column: Minachting van het volk
23 Apr, 00:59
foto
De president is met militair eerbetoon in Suriname ontvangen na het staatsbezoek aan China. (Foto: Kabinet van de President)


Eindelijk kan De Nationale Assemblee vandaag weer in het openbaar vergaderen. De geachte leden van het hoogste college van Staat zijn terug uit verschillende delen van de aardbol. Vanaf 11 april staan op de agenda drie belangrijke punten: volksgezondheid, criminaliteit, energie- en watertarieven. Tot nu toe is alleen criminaliteit aan de orde gekomen. Hoewel de politie wat successen boekt, is de situatie in het land nog steeds onveilig, waarbij zelfs een man in zijn eigen huis is doodgestoken door criminelen.

Maar liefst 11 Assembleeleden (coalitie én oppositie) waren tegelijk uitlandig. Vorige week is er niet vergaderd, want van te voren was het al duidelijk dat er geen quorum zou zijn. Op BEP-fractieleider Ronny Asabina na waren alle fractieleiders voor vergaderingen in het buitenland. Als het om buitenlandse reizen gaat, zijn coalitie en oppositie eensgezind. Ondanks alle kritiek op de regering en zelfs een motie van wantrouwen, is er wanneer het op buitenlandse reizen aankomt, geen enkele animositeit. Intussen heeft het volk het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen en... de stroomtarieven zijn verhoogd, ondanks alle kritiek. 

Ook de 'kleine delegatie' van meer dan 20 personen onder leiding van president Chan Santokhi, is weer terug in Suriname. Het regende van berichten via CDS over de vele gesprekken die de president heeft gevoerd. China is een gigantisch land met een landoppervlak van 9.596.961 km² waar ruim een miljard mensen wonen. Suriname heeft ongeveer 600.000 zielen op een landoppervlakte van 163.820 km² met een schuld van meer dan een half miljard US-dollar aan China.

Er is veel kritiek en verwarring over de herschikking van de schuld met China. Al de tijd is de indruk gewekt dat met het staatsbezoek van de president, de schuldherschikking definitief zou worden getekend. In Beijing zijn echter de notulen ondertekend over de schuldafwikkeling. Koning Albert kan zich niet voorstellen waarom Surinamers alles wantrouwen en het succes van het bezoek ondermijnen. Hij heeft een paar keer herhaald vanuit China dat alles in orde is en met alle schulden dezelfde procedure is gevolgd.

Er is ook bevreemding over dat de president een gezamenlijke brief van hem en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali via diplomatieke wegen heeft aangeboden aan het Chinese staatshoofd Xi Jingpin. De regering geeft zich er weinig rekenschap van dat verantwoording moet worden afgelegd aan het volk. Na een staatsbezoek aan China had de president een persconferentie moeten houden. Dan had hij uitleg kunnen geven op de kritieken die hij al gehoord had terwijl hij in Azië en Europa was. Dan had hij alles kunnen ophelderen. Een gemiste kans! Het is minachting van het volk om slechts te volstaan met eenzijdige CDS-berichten en beelden.

Nita Ramcharan
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May