Enorme rivieroverstromingen verwacht in Chinese Guangdong
21 Apr, 12:51
foto
Een luchtfoto toont een overstroomd dorp in de stad Shankou na zware regenval in de provincie Hepu, Beihai in de autonome regio Guangxi Zhuang, China. (Foto: Reuters)


Grote rivieren, waterwegen en reservoirs in de Chinese provincie Guangdong dreigen gevaarlijke overstromingen te veroorzaken, waardoor de regering zondag gedwongen is noodplannen uit te vaardigen om meer dan 127 miljoen mensen te beschermen.

Lokale weerfunctionarissen noemden de situatie 'griezelig' en zeiden dat delen van rivieren en zijrivieren in de stroomgebieden van de Xijiang en Beijiang de waterstanden bereiken in een zeldzame piek die slechts een kans van één op 50 heeft in een bepaald jaar, meldde de staatsomroep CCTV-nieuws zondag.

Het Chinese ministerie van Watervoorziening heeft een noodadvies uitgebracht, zo meldt CCTV.

Ambtenaren uit Guangdong drongen er bij afdelingen in alle plaatsen en gemeenten op aan om te beginnen met noodplanning om natuurrampen te voorkomen en om onmiddellijk fondsen en materialen voor rampenhulp te verspreiden om ervoor te zorgen dat de getroffen mensen voedsel, kleding, water en een verblijfplaats hebben.

De provincie, een belangrijke exporteur en een van China's belangrijkste handels- en handelscentra, heeft al enkele dagen last van zware regenbuien en harde wind, in een weerpatroon dat ook andere delen van China heeft getroffen.

Een periode van 12 uur met hevige regen, vanaf zaterdag 20.00 uur lokale tijd teisterde de centrale en noordelijke delen van de provincie, inclusief de steden Zhaoqing, Shaoguan, Qingyuan en Jiangmen, waar reddingswerkers naartoe zijn gezonden.
Volgens de staatsmedia zijn in Qingyuan ruim 45.000 mensen geëvacueerd en zijn enkele elektriciteitscentrales in Zhaoqing beschadigd, waardoor op sommige plaatsen de stroom is uitgevallen.

Volgens door de staat gesteunde media zijn in totaal 1,16 miljoen huishoudens in Guangdong hun stroom kwijtgeraakt als gevolg van de zware regenval.

Ongeveer 1.103 scholen in Zhaoqing, Shaoguan en Qingyuan zullen maandag de lessen opschorten, aldus de Chinese staatsradio.

Waterstad
"Kijk eens naar de provincie Huaiji in Zhaoqing, die een waterstad is geworden. Ouderen en kinderen op het platteland weten niet wat ze moeten doen met stroomstoringen en geen signaal", zei een gebruiker op de populaire sociale mediasite Weibo.

Hevige overstromingen veegden een voertuig door een smal straatje in Zhaoqing, zo bleek uit een video vrijgegeven door Hongxing News.

"Het regende gisteravond anderhalf uur als een waterval op de snelweg naar huis", zei een andere Weibo-gebruiker. "Ik kon de weg helemaal niet zien."

De autoriteiten in Qingyuan en Shaoguan hebben ook schepen verboden om door verschillende rivieren te reizen, waarbij maritieme afdelingen troepen uitsturen om dienst te doen en noodsleepboten en noodreddingsvaartuigen te coördineren.

Veel hydrologische stations in de provincie overschrijden het waterpeil, waarschuwden weerfunctionarissen, en in de provinciehoofdstad Guangzhou, een stad met 18 miljoen inwoners, hebben de reservoirs de overstromingsgrens bereikt, zo maakten stadsfunctionarissen zondag bekend.

Gegevens lieten 2.609 hydrologische stations zien met een dagelijkse neerslag van meer dan 50 mm, goed voor ongeveer 59% van alle observatiestations. Zondagochtend om 8.00 uur stonden 27 hydrologische stations in Guangdong in alarmtoestand.

In het naburige Guangxi, ten westen van Guangdong, werd de regio geteisterd door gewelddadige orkaanachtige winden, waarbij gebouwen werden verwoest, zo lieten videobeelden van de staatsmedia zien. Sommige plaatsen hebben ook last gehad van hagelstenen en grote overstromingen, aldus CCTV.

In een andere video waren reddingswerkers te zien die een oudere persoon probeerden te redden die zich vastklampte aan een boom die half onder water stond.

Om 10.00 uur werden er 65 aardverschuivingen geregistreerd in de stad Hezhou in Guangxi, zo meldden staatsmedia.

Weersvoorspellers verwachten tot en met maandag zware regen in de provincies Guangxi, Guangdong, Fujian en Zhejiang.
Advertenties