Droogte veroorzaakt stroomstoringen in Ecuador
17 Apr, 19:36
foto
Buurland Colombia is gestopt met de export van stroom naar Ecuador, omdat ook dat land te kampen heeft met droogte. (Getty Images)


Een ernstige droogte heeft geleid tot stroomstoringen in Ecuador, dat voor een groot deel van zijn energie afhankelijk is van hydro-elektrische bronnen. Energiebedrijven publiceerden een schema van stroomstoringen, waardoor de hoofdstad en andere grote steden urenlang zonder elektriciteit zaten.

De droogte heeft al geleid tot waterrantsoenering in buurland Colombia.

Het gebrek aan regen in de Andesregio is in verband gebracht met het El Niño-weerpatroon.

Maandag kondigden energiebedrijven in Ecuador een stroomonderbreking aan die tussen de twee en vijf uur zou duren om ervoor te zorgen dat er minder elektriciteit werd verbruikt.

Het ministerie van Energie zei dat het elektriciteitssysteem van Ecuador werd getroffen door "verschillende ongekende situaties", waaronder droogte, verhoogde temperaturen en minimale waterstanden.

Het stroomtekort is verergerd door het besluit van Colombia om de export van energie naar Ecuador stop te zetten om tijdens de droogte prioriteit te geven aan zijn eigen behoeften.

Vorige week had de Ecuadoraanse minister van Energie het rantsoeneren van elektriciteit nog steeds uitgesloten, maar na verschillende stroomstoringen in het weekend, die bewoners en bedrijven verrasten, vroegen ambtenaren aan energiebedrijven om een schema met geplande bezuinigingen te publiceren.

De Ecuadoraanse president Daniel Noboa zei dat de situatie was verergerd door 'saboteurs', maar gaf geen verdere details over wie er achter de vermeende sabotage zou kunnen zitten.

'Alle betrokkenen zullen niet alleen worden beschouwd als een verrader van het vaderland, maar ook als een bedreiging voor de nationale veiligheid', zei president Noboa.

Hij beval ook het ontslag van de minister van Energie en leek het besluit om de energie te rantsoeneren terzijde te schuiven, toen hij zei dat "we deze week geen stroomuitval meer zullen krijgen".

De nieuw benoemde minister van Energie, Roberto Luque, waarschuwde dat er geen "kortetermijnoplossingen" zijn om de energiecrisis van het land op te lossen.

In Colombia heeft het gebrek aan regen in verband met El Niño ertoe geleid dat de waterstanden in enkele van de belangrijkste reservoirs van het land dicht bij kritische niveaus zijn gedaald.

In de meeste wijken van de hoofdstad Bogotá is het water gerantsoeneerd, terwijl bewoners zijn aangespoord de tijd dat ze douchen te beperken tot vier minuten of minder.

Mensen die geacht worden water te verspillen door hun auto te wassen, zijn bedreigd met aanzienlijke boetes.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May