Column: Evenwichtskoers door vraag en aanbod, een illusie
27 Feb, 00:59
foto
De girale koers voor de US-dollar is door de CBvS genoteerd op SRD 35.4 en bankpapier op SRD 34.9.


Na een diepe duik in een leeg zwembad is de wisselkoers weer bezig zich te stabiliseren op een nieuw ijkpunt. Met kloppend hart wordt gewacht op de nieuwe douanekoers die vandaag voor de komende twee weken zal worden vastgesteld. Deze koers is belangrijk voor de prijzen in de winkels. De afgelopen week was er paniek op de valutamarkt. Enkele cambio's maakten bekend dat de US-dollar voor SRD 31 werd opgekocht en SRD 32 prijkte op het bord voor 1 Joe Biden. 

Er is echter nauwelijks valuta aangeboden voor SRD 31, want op andere plekken kon men meer krijgen. En de cambio's verkochten helemaal geen US-dollars voor SRD 32. Eigenlijk wilden de cambio's die laag doken niks kopen of verkopen. Ze hadden al teveel vreemde valuta en zij mogen deze niet parkeren bij de bank, want dat is verboden. Hoewel ook de kluizen van de banken uitpuilen, zijn ze niet meegegaan met de extreem lage koers van een aantal cambio's. De banken toonden hun machtspositie en bleven zweven tussen SRD 35 en SRD 36 voor de US-dollar.

Behalve overvloed aan vreemd geld en geen koopkracht houden de meeste spelers zich op de vlakte over wat er aan de hand is. De president bleef bidden met buitenlandse geestelijken om de koers omlaag te brengen, de vicepresident bakte het ook goed bruin door te stellen dat de cambio's geld willen oppotten om over enige tijd de koers naar SRD 40 tot SRD 50 te brengen om zo een flinke winst te maken. Alsof de cambio's zoveel power hebben. De minister van EZ temperde de vreugde bij het volk door erop te wijzen dat de prijzen van goederen voorlopig niet omlaag gaan, want de douanekoers is niet gedropt, terwijl baggerfee betaald moet worden, de brandstofprijs stijgt op de internationale markt en de containerprijs is verhoogd.

Ook de Centrale Bank van Suriname (CBvS), die dé monetaire autoriteit is als het gaat om de wisselkoers, was verrast door de flinke duik omlaag bij cambio's. Er was paniek alom: bij banken, bij de regering, bij exporteurs, bij speculanten, bij zakenlui die goederen gekocht hebben tegen een hoge koers. Alleen het volk kreeg wat hoop, maar raakte gauw teleurgesteld dat minder werd ontvangen voor de valuta die familie stuurde, terwijl de prijzen in de winkel niet daalden.

De daling van de koers betekent minder inkomsten voor de regering uit royalty's en minder SRD's voor exporteurs. Zakenlui die de dollars tegen hogere koers hebben opgekocht, willen ook geen verlies lijden. De spelers die veel te verliezen hebben, zullen er alles aan doen om de gelederen te sluiten. Dit is duidelijk gebeurd de afgelopen dagen. Ondanks dat steeds beweerd wordt dat de koers tot stand komt door vraag en aanbod (IMF-eis), blijkt dat bij uitpuilende kluizen, verzadigde markt, geen koopkracht, afromen van SRD's door OMO, vooral de girale koers op een bepaald niveau wordt gehouden. Niks vraag en aanbod maar de politiek en de kapitaalkrachtigen bepalen wat de nieuwe evenwichtskoers wordt: Tussen de SRD 34 en SRD 35 voor de US-dollar! 


Nita Ramcharan
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July