Colombia: ELN-rebellen schorten vredesbesprekingen met regering op
22 Feb, 06:46
foto
Een rebel van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) houdt op 26 oktober 2023 de wacht bij de Baudo-rivier in de provincie Choco, Colombia. (Foto: AP)


De linkse ELN-rebellen in Colombia hebben zich dinsdag teruggetrokken uit de vredesbesprekingen met de regering en beschuldigden deze van het overtreden van de basisregels die waren opgesteld toen de onderhandelingen in 2022 begonnen.

Het Nationale Bevrijdingsleger zei in een verklaring dat deze zesde ronde van gesprekken in Cuba 'bevroren' waren, totdat de regering van president Gustavo Petro haar beloften nakwam.

Het ELN klaagde dat, hoewel de gesprekken op nationaal niveau zouden plaatsvinden, de regering van het zuidoosten van het departement Narino, volgende maand haar eigen afzonderlijke gesprekken met ELN-strijders daar heeft aangekondigd.

Het ELN heeft een gecentraliseerd commando, maar zijn eenheden beschikken over een zekere mate van autonomie, wat onderhandelen met het guerrillaleger moeilijk maakt.

In de verklaring van ELN stond dat als gevolg van deze regionale gesprekken "het proces in een crisis is beland".

Sinds zijn verkiezing in 2022 heeft Petro geprobeerd een einde te maken aan zes decennia van conflicten tussen de veiligheidstroepen van het land, guerrillastrijders, rechtse paramilitairen en drugsbendes. Eén van de guerrillagroepen bestaat uit afvallige troepen van het FARC-rebellenleger, dat een vredesakkoord uit 2016 verwierp.

Het proces van 'totale vrede' van de president heeft echter te maken gehad met meerdere tegenslagen van de guerrillastrijders, die banden hebben met de drugshandel en door rechtengroepen ervan worden beschuldigd misbruik te maken van verschillende wapenstilstanden om hun invloed uit te breiden, meer grondgebied te veroveren en nieuwe leden te rekruteren.

Het ELN beschikt over naar schatting 5.800 strijders en vecht tegen de Colombiaanse staat sinds het guerrillaleger in 1964 werd opgericht in de nasleep van de Cubaanse revolutie.

Het ELN is actief in het westen van Colombia langs de Pacifische kust en in het noordoosten langs de grens met Venezuela.

Er zijn opeenvolgende gespreksronden gehouden in Venezuela, Mexico en Cuba, die samen met Brazilië, Chili en Noorwegen garant staan voor het vredesproces.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April