Vaco vraagt kopers omstreden boek in te leveren
30 Jan, 00:01
foto
Boekhandel Vaco heeft deze bekendmaking maandag op haar Facebookpagina geplaatst.


Boekhandel Vaco heeft de exemplaren van het boek Corruptie op het hoogste niveau - Zaken doen in Suriname, van de schappen gehaald. Ook is het besluit genomen om verkochte exemplaren terug te halen. Aan de mensen die reeds een exemplaar hebben gekocht, wordt verzocht om dit te retourneren, waarbij zij het geld terug zullen krijgen. "Dit, in het kader van het strafrechtelijk onderzoek", stelt Vaco.

Het besluit om de boeken niet meer te verkopen heeft te maken met het deurwaardersexploot dat op 25 januari is ontvangen. Daarin vraagt advocaat Gerold Sewcharan namens zijn cliënt, president Chan Santokhi, om de verkoop stop te zetten. Indien dit niet zal gebeuren, zal een kort geding aangespannen worden tegen de boekhandel.

Er is een strafklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie. Ook in Nederland is een strafklacht ingediend tegen de ondernemer Gerard van den Bergh. De president voelt zich beledigd door de cover van het boek. Aangevoerd wordt dat de president nimmer toestemming gegeven heeft voor het gebruik van de foto. Hij ervaart de afbeelding als een inbreuk op zijn recht op bescherming van zijn morele integriteit, zijn goede naam en eer, maar ook op zijn reputatie als president van de Republiek Suriname, wat daardoor ook schadelijk is voor de Staat Suriname. "De afbeelding, althans de inhoud ervan in samenhang bekeken, legt een verband tussen de president en corruptie", staat in het deurwaardersexploot.

De elektronische versie met dezelfde cover wordt grif en openlijk gedeeld op social media. De commentaren onder de post van Vaco zijn niet mals. De meeste mensen die het boek gekocht hebben, zijn niet van plan gehoor te geven aan het verzoek van de boekhandel om de hard copy in te leveren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May