Ministers: Geen terreinen verstrekt aan Mennonieten
20 Jan, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin vrijdagavond in De Nationale Assemblee.


De ministers Parmanand Sewdien (Landbouw, Veeteelt en Visserij), Dinotha Vorswijk (Grondbeleid en Bosbeheer) en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerken) ontkennen dat grond is uitgegeven aan Mennonieten. Ook wordt ontkend dat er 500.000 ha terrein is verstrekt aan diverse personen en stichtingen. Tot nu toe heeft ook geen enkele Mennoniet zich in Suriname gevestigd of een vergunning gekregen voor machtiging tot kort verblijf. Dit kwam in de orde bij de beantwoording van vragen door de regering in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling.

“Er worden honderden tot duizenden grondaanvragen ingediend op het domeinkantoor. Vermeldenswaardig is dat er geen beperking is voor de oppervlakte van aanvragen. Eenieder is vrij om aan te vragen, maar specifieke aanvragen voor mennonieten heb ik nog niet gezien en ook niet afgehandeld”, zei minister Vorswijk vrijdag in het parlement. Het is pertinent onjuist dat de president aanvragen bestemd voor Mennonieten doorgeleid heeft naar het ministerie van GBB, benadrukte Vorswijk. 

Ramdin legde vrijdagavond uit in De Nationale Assemblee dat aan vijftig Mennonieten gezinnen in oktober 2022 toestemming is verleend om zich voor drie jaar te vestigen in Suriname. Hier is nog geen gebruik van gemaakt. Na drie jaar zal een evaluatie plaatsvinden van hun ervaringen en bijdrage aan de economische groei van het land. De Mennonieten en hun vertegenwoordigers hebben altijd aangegeven dat ze alleen willen weten of de regering hen verwelkomt in Suriname. Ze vragen verder geen 'faciliteiten' van de regering: geen investeringsmiddelen, geen exportmarkten en geen landbouwgrond. Ze hebben de mogelijkheid om landbouwgronden te huren of te kopen met hun eigen middelen en ze kopen alleen land dat vooraf bestemd is voor landbouw, benadrukte de bewindsman.

Ze hebben geen land in Suriname, geen 220.000 hectare in het Nassau gebergte, niet in Brokopondo omgeving Klaaskreek, noch rond Witagron en Tibiti. De Mennonieten hebben geen aanvraag ingediend voor landbouw- of andere gronden bij LVV of GBB. Hun vertegenwoordiger in Suriname heeft informatie gekregen over de procedures en de vergunningen die nodig zijn om zich hier te vestigen. Er zijn wel Mennonieten geweest voor het voeren van gesprekken en onderzoek.

"Onder onze aandacht is gebracht, helaas via zeer sensationele en speculatieve informatie, dat de regering 500.000 hectare ten behoeve van de landbouw zou hebben uitgegeven of menens is dat te doen, waarbij Suriname de status als carbon negatief land en het groenste land ter wereld zou verliezen', merkte Ramdin op. Hij voerde aan dat elke burger en/of rechtspersoon een aanvraag mag doen voor gebruik van grond. Aanvragen dienen te voldoen aan wettelijke bepalingen, waarbij onder andere: de doelstellingen, een plan van aanpak, figuratieve kaarten van de aangevraagde gebieden, enzovoorts, moeten worden ingediend.

Wanneer een aanvraag binnenkomt, bij het daartoe aangewezen ministerie, wordt deze getoetst aan diverse formele en materiële criteria. Afhankelijk van het doel, de locatie, en de bijdrage aan het nationale ontwikkelingsbeleid worden relevante ministeries geconsulteerd en om advies gevraagd. Bij de inhoudelijke beoordeling worden door GBB relevante vakministeries geconsulteerd. Ook wordt gekeken naar milieueffecten. Elke aanvraag wordt integraal behandeld door de regering. "Er is in deze fase geen sprake van enige toewijzing. Het behandeltraject is slechts ingezet".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May