Japan Airbus-crash: Piloten waren zich niet bewust van cabinebrand
04 Jan, 10:56
foto
Het totaal uitgebrand toestel van Japan Airlines.


Piloten van een Japans vliegtuig dat in botsing kwam met een kleiner vliegtuig op Tokyo Haneda Airport waren zich er aanvankelijk niet van bewust dat hun vliegtuig in brand stond. Het was een stewardess die hen op de hoogte bracht van de cabinebrand, vertelde een woordvoerder van Japan Airlines aan de BBC.

Daarna verliep de evacuatie van alle 379 aan boord van vlucht 516 van Japan Airlines met levensreddende precisie.

Vijf van de zes mensen aan boord van het kleinere kustwachtvliegtuig, een Bombardier Dash-8, kwamen om.

"Direct nadat het vliegtuig was geland, voelde de piloot een plotselinge schok en verloor hij de controle om op de landingsbaan te blijven. Er vond een brand plaats, maar de piloten herkenden het in het begin niet en werden daarover geinformeerd door de cabinewachter, ", aldus de JAL-woordvoerder.

Er waren drie piloten en twaalf stewardessen aan boord toen het incident plaatsvond. Het aankondigingssysteem van het vliegtuig was beschadigd, waardoor de bemanning megafoons en hun eigen stemmen moest gebruiken om instructies te schreeuwen.

"Het eerste wat het cabinepersoneel deed nadat ze zich realiseerden dat er passagiers waren die zagen dat hun vliegtuig in brand stond, was hen kalm te laten blijven en niet op te staan, wat de ontsnapping erg moeilijk zou kunnen maken. Het aankondigingssysteem was dus onbruikbaar. Deze instructies zijn zonder dit systeem gemaakt."

Japanse media hebben de evacuatie beschreven als een "wonderbaarlijke 18 minuten". Passagiers lieten hun handbagage achter, renden naar de nooduitgangen en glipten uit het vliegtuig voordat het in vlammen opging.

"Toen rook de cabine binnenkwam en zich verspreidde... begon het cabinepersoneel te schreeuwen tegen passagiers: 'Laat je spullen achter!', 'Trek je hoge hakken uit' en 'Ga naar beneden'", aldus de woordvoerder.

Hun "samenwerking... was de sleutel voor alle passagiers om snel en veilig te ontsnappen", voegde ze eraan toe.

De Japanse autoriteiten zeiden woensdag laat dat het kustwachtvliegtuig geen toestemming had om op te stijgen op de landingsbaan van Haneda. Het vliegtuig zou hulpgoederen leveren aan door aardbevingen getroffen gebieden.

Volgens functionarissen kreeg de JAL-vlucht toestemming om te landen op baan 34R bij Haneda, terwijl het kustwachtvliegtuig te horen kreeg dat hij moest "taxiën naar wachtpunt C5" - een plaats op het taxibaansysteem van het vliegveld waar vliegtuigen wachten op toestemming om de actieve baan te betreden om op te stijgen.

Uit het transcript blijkt dat het kustwachtvliegtuig de oproep van het luchtverkeer om naar het wachtpunt te taxiën heeft erkend - de laatste uitzending vóór de botsing.


De transcripties lijken in tegenspraak te zijn met de versie van de kapitein van het kustwachtvliegtuig. Hij is de enige van de zes bemanningsleden die het overleefde. Hij vertelde de onderzoekers dat hij toestemming had gekregen om de landingsbaan te betreden die het JAL-vliegtuig naderde.

De BBC heeft ook informatie gevonden die erop wijst dat de reeks lichten op het relevante vasthoudpunt mogelijk niet werkte. Maar experts wijzen erop dat er andere visuele aanwijzingen zijn, zoals geschilderde markeringen die zouden laten zien waar vliegtuigen vlak voor de landingsbaan moesten stoppen.

De goed geoefende scènes in het vliegtuig van Japan Airlines staan in schril contrast met de evacuaties van vliegtuigen die zich niet strikt aan de veiligheidsprotocollen houden.

In 2016 stortte een Emirates Boeing 777 neer in Dubai en videobeelden lieten chaotische taferelen zien van passagiers die hun bagage probeerden mee te nemen terwijl ze naar de noodglijbanen vluchtten. De bemanning werd geprezen voor hun inspanningen om passagiers te evacueren, en gelukkig overleefden alle 300 aan boord van de Dubai-vlucht.

Het incident van dinsdag is het eerste grote ongeval waarbij een Airbus A350 betrokken is, een toestel van een nieuw soort vliegtuig dat grotendeels is gebouwd uit geavanceerde materialen zoals met koolstofvezel versterkt plastic.

De vliegtuigfabrikant stuurt een team van specialisten om te assisteren bij het onderzoek van de Japan Transport Safety Board.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May