Nieuwe directeur Ravenberg: SBB moet een autoriteit worden
04 Jan, 06:47
foto
Ruben Ravenberg heeft het roer overgenomen bij de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht. Hij heeft diverse doelen gesteld die hij absoluut wil halen.


De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft een nieuwe directeur. Ruben Ravenberg zwaait de scepter en neemt het roer over van Stanley Betterson, die enkele maanden geleden zijn portefeuille ter beschikking stelde om privé redenen. Ravenberg zegt in gesprek met Starnieuws dat hij een goed draaiende organisatie overneemt van zijn voorganger en diverse keren gesprekken heeft gevoerd met Betterson over het reilen en zeilen bij SBB. Hij zegt dat er niet voorbij gegaan moet worden aan het signaal dat wordt gegeven aan SBB dat de organisatie corruptiegevoelig is en onder het vergrootglas is geplaatst van de procureur-generaal.

SBB is in 1998 opgericht door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, die toen verantwoordelijk was voor het beheer van het Surinaamse bos. Sinds 2005 is deze stichting een werkarm van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. In alle documentatie van de organisatie wordt aangegeven dat de stichting een autoriteit moet worden. Ravenberg benadrukt dat indien hij de volle ondersteuning geniet, hij zich ten doel heeft gesteld om daadwerkelijk de organisatie op dat punt te brengen dat er daadwerkelijk sprake is van een autoriteit. Volgens hem zal deze stap diverse voordelen met zich meebrengen.

De waakhond van de Surinaamse bossen is zeer belangrijk voor het land, want die houdt ook toezicht op de houtverkoop en -export. In 2021 had directeur Betterson nog melding gemaakt over zaken die nogal mislopen waardoor de Staat inkomsten derft. President Chan Santokhi deelde mee dat Suriname jaarlijks $130 miljoen misloopt.

Daarom is hij gebrand om de doelstelling van de autoriteit te realiseren. Hij zegt dat hiermee een stap gezet wordt in de richting van het terugbrengen of helemaal elimineren van de corruptiegevoeligheid. Als tweede doelstelling kijkt hij ook uit naar het ISO-certificeringsproces. Hij legt uit dat de organisatie jaren geleden onderhevig was aan de certificeringsscan, maar daarna is er niets meer uit de bus gekomen. “

Wanneer de interne processen goed in beeld zijn gebracht en het bedrijf gecertificeerd is en ook nog getransformeerd wordt naar een autoriteit, zal dit een geweldige visitekaart zijn voor buitenlandse stakeholders en partners,” legt de SBB-topman uit. Naar zijn zeggen krijgt het bedrijf meer armslag om zaken gedaan te krijgen. Hij verwijst naar zowel de nationale als internationale ontwikkelingen die zich momenteel voordoen op het gebied van klimaatverandering en  carbon kredieten.

Voor vandaag heeft de nieuwe directeur een gesprek met de bond om de knelpunten van het personeel aan te horen. Volgens voorlopige informatie weet hij dat de pensioenregeling wat aandacht verdient. Hij vindt dat zaken over het personeel directe aandacht moeten krijgen. “Medewerkers moeten gemotiveerd naar het werk komen, niets mag ze daartoe beletten". 

Ravenberg heeft een doctorale graad en is lid van de raad van commissarissen bij de SLM. Hij was kort geleden nog verbonden bij SWM en had zitting in de raad bij de Centrale Bank van Suriname. Hij is parttime master docent bij PTC en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May