De verleiding van de sterke mannen
02 Jan, 08:43
foto


“Het is een populistische ironie - de sterke man komt aan de macht door onmogelijke en destructieve beloften te doen aan de rechtelozen. Zijn ze werkelijk van plan om deze mensen te helpen? Natuurlijk niet. Sterker nog, ze zullen elke hervorming die het systeem eerlijker maakt, actief tegenwerken. Het enige dat telt is hun ijzeren greep op hun onwetende basis en de macht die daaruit voortvloeit”…

Ik erger me de laatste tijd steeds meer aan sterke mannen. Ik heb het niet over bodybuilders. De sterke man waar ik het over heb, beheerst zijn eigen vlees niet, maar manipuleert de massa voor zijn eigen voordeel.

Vandaag ben ik boos dat de massa in Suriname dronken wordt van de wijn van de beloften die tijdens toespraken worden gedaan. Ze zwijmelen bij het gekwaak van de vergulde noten van de sterke man. De sterke man maakt gebruik van zijn politieke stamboom, rijkdom, politieke macht, of een andere vermeende badge die hem recht geeft op het beste van het land.

Wat consistent is, is dat sterke mannen hun macht lijken te consolideren rond zichzelf en mensen die er net zo uitzien en denken als zij. Ze willen handlangers, volgzame ja-knikkers in plaats van critici en kritische denkers.

De proliferatie
(woekering-verspreiding) van sterke mannen
Hoewel ik me ervan bewust ben dat er altijd sterke mannen zijn geweest, lijkt onze wereld er plotseling door overspoeld te worden. Het lijkt in zwang te zijn om een sterke man te zijn. Ze hebben luidkeels tegen hun kleine , krimpende, worstelende, bange groepjes geroepen dat ze met hun strategieën opnieuw zullen zegevieren. Dat de gloriedagen van dominantie hersteld en herleefd kunnen worden.

Ze liegen, of hebben waanvoorstellingen, of allebei. Er is geen fundamentalistische of nationalistische tactiek die de golf van diversiteit, tolerantie, innovatie en revolutie die eraan komt- en die er wat dat betreft al is- zal stoppen. Toch zal de sterke man niet toegeven. Hij zal de onderdanige groep met geweld en grof geweld tot onderdanigheid en meegaandheid slaan; al is het het laatste wat hij zal doen. Hij zal zijn macht en dus ‘ hun’ dominantie demonstreren, al valt de hemel naar beneden. Hij zal door middel van wetgeving, uitvoerende order, machtiging of door een snode manipulatie van het politieke proces ervoor zorgen dat de macht in en om hem heen verder geconsolideerd wordt.

Geen macht aan het volk
Macht aan het volk? Oh nee, nooit voor de sterke man. De groei, het beheer en het onderhoud van hun eigen gemeenschappen kunnen nooit aan het volk worden toevertrouwd. Dat werk is uitsluitend weggelegd voor sterke mannen. Toch is dit de kern van wat zo problematisch aan hen is. Ze zijn hebzuchtig. Ze zijn misleid en bedrogen- betoverd door macht. Ze geloven dat het doel van macht is om controle te hebben en om zichzelf te versterken en in stand te houden. Maar daar is macht niet voor bedoeld. Het beste en meest gezegende gebruik van macht is om mensen op te heffen. Of sterke mannen weten dit niet, of ze verwerpen het.

Dat is de universele lakmoesproef voor macht. Als u ooit wilt weten hoe giftig de machtsstructuur is, vraag uzelf dan af( en de mensen om hen heen) hoeveel ze optillen? Tillen ze terwijl ze klimmen? Als zij zich verheffen, verheffen zij dan anderen met hen mee? Hebben de zwakken en kwetsbaren een stem? Worden de behoeftigen aan de kant gezet en achtergelaten?

De ultieme morele test van elke regering is de manier waarop zij drie groepen van haar burgers behandelt. Ten eerste, zij die aan het begin van hun leven staan- onze kinderen/ kleinkinderen. Ten tweede, degenen in de schaduw van het leven- onze behoeftigen, onze zieken, onze gehandicapten. Ten derde, degenen in de schemering van het leven- onze ouderen.

Vraag in 2025 aan de glad pratende -en mooi-weer-politici  ‘ wat zij voor uw kinderen en kleinkinderen gaan doen als zij aan de macht zijn’. Als het antwoord te lang op zich laat wachten, dan weet u genoeg ! Wijs hen de deur en vraag hen beleefd nooit meer terug te komen! De sterke man is niet geïnteresseerd in het welzijn van één van deze drie groepen. In 2025 zal dat wederom duidelijk worden (?).

Colvin Overdiep

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May