Column: Borrelpraat no. 797
17 Dec, 22:51
foto


“Wel, wel, beste alcoholische broeders, hebben jullie de instructies van De Grote Baas in OCER tot je genomen?”
“O, ja hoor, rustig houden, geen rommel uithalen, thuis blijven, anders schuiven ze het op ons, dus sullie.”
“En natuurlijk zat Nederland weer achter al die vermeende plannen om ons binnen te vallen, waardoor 8 december 1982 noodzakelijk was.”
“Ja, anders zouden er nog veel meer doden zijn gevallen.”
“De pers zegt: een onsamenhangend betoog, hij zou met projecties op het scherm werken, maar de techniek liet het afweten.”
“I do it my way, zong de elektronica misschien.”
“Of was het een goedkoop smoesje om de niet goed voorbereide speech te coveren?”
“Ach, hij is ook al niet meer de jongste in huis.”
“Maar zijn advocaat voor, bij, niet om, onder, achter, naast, tijdens het leven adviseerde hem: ga, en hoor manmoedig je vonnis aan.”
“Nee, schreeuwen fervente aanhangers, anders d’o tap’ie.”
“Daar is hij als de dood voor, sinds in 2007 het proces opgestart werd, nadat de verjaring op het nippertje gestuit werd.”
“Maar wat zal de uitspraak worden? Definitieve veroordeling met onmiddellijke gevangenneming? Of mag wegens kwakkelende gezondheid de straf thuis worden uitgezeten, of krijgt hij vrijspraak?”
“Ik zeg jullie: deze zaak is al vanaf het begin geregeld tijdens dat geheim gesprek te Leonsberg tussen de going and the coming president tijdens de lockdown net na de verkiezingen van 2020.”
“Ach nee, onzin, leuterpraat, volgens mij spraken ze al die uren over koetjes en kalfjes.”
“Dus meester, u maakt zich niet druk over de uitspraak van aanstaande woensdag?”
“Echt niet! Als hij naar de rechtszaal gaat, komt hij als een held eruit, al moet hij meteen de bak in.”
“Als hij niet gaat, blijft hij ten eeuwigen dage die lafaard, want al dok je nog zo ver en zo snel, het vonnis achterhaalt je wel.”
“Het leven is kort, maar het recht leeft langer.”
“Julle dwalen weer eens af, we hadden het over die Berm Talk van gisterenavond.”
“Dat klopt. Hoogstwaarschijnlijk z’n laatste als vrij man.”
“Het was dus een soort ‘farewell to arms’-speech.”
“Maar je kan zeggen wat je wil: a orga fu Paars ben bun, met militaire precisie en discipline uitgevoerd, zoals we dat wel vaker hebben gezien.”
“En de eventuele rommel voor de deur: ga vanochtend kijken: alles is netjes opgeruimd.”
“En stampvol, maar of dat invloed zal hebben op het vonnis, betwijfel ik.”
“En je zag daar Surinamers, geen etnische club die bij hun etnische leider hokte, zoals paarden bij paarden, olifanten bij olifanten en ezels bij ezels.”
“Als hij na de coup van tachtig niet machtsdronken was geworden en critici van zijn bewind onder ophitsing van vooral zijn z’n linkse machtswellustige adviseurs ter dood had gebracht, na militair snelrecht en na marteling, was hij de uitverkorene geweest die de eerste echte nationale leider met hart voor dit land was geworden.”
“Wat een dromerige onzin! Niemand met het wapen in de hand is te vertrouwen, vooral als die met z’n club de totale macht in handen heeft. Die is gewend zijn gelijk af te dwingen met dat wapen en niet met het woord en met overredingskracht.”
“Maar het deed me wel goed om te zien hoeveel mensen van alle etniciteiten, geloven, sociale standen, van stad, district en ga zo voort, daar aanwezig waren.”
“Ik vind dat deze mensen een nationaal denkende leider verdienen, maar wel moreel en ethisch geschoold en die wel recht en wet respecteert en niet manipuleert."
“Maar hoe je het ook draait of keert: met deze welgevulde zaal heeft hij laten zien nog steeds een landelijk gedragen politieke leider te zijn; hij is gewoon nog altijd de beste stemmentrekker voor ‘zijn’ partij.”
“Klopt, valt hij weg, dan valt deze, in feite grootste politieke partij ook uit elkaar.”
“Maar de VHP haalde bij de afgelopen verkiezingen 20 zetels en de NDP maar 16.”
“Klopt, maar hou rekening: nog altijd zestien zetels, bijna een derde van het totale aantal, ondanks alle zware politieke tegenwind na dat desastreuze ‘leen-en-steel-je-dol’-beleid van de Tralala’s. Ze zouden minder dan tien zetels gehaald moeten hebben, als afstraffing van hun wanbeleid. En zie: ze halen desondanks toch zestien zetels.”
“En Chan met z’n goed opgezette w’o set’en-verkiezingscampagne had veel meer zetels moeten halen. Zowat alle ‘zwevende kiezers’ stemden op hem.”
“En die werden ook al heel snel diep teleurgesteld in zijn geregel en geknoei met ‘family and friends.”
“Maar je kan zeggen wat je wil, Chan voert dat IMF-herstelprogramma ‘wan soort fasi’ uit, want er is weer een tranche goedgekeurd en onze rating is een beetje omhoog gegaan.”
“Maar het binnenlands beleid is kaster-soep met tingi-balletjes.”
“Hoezo?? Er is toch geen geld door al die schulden die moeten worden afgelost?”
“Dan van waar komen al die miljoenen in valuta vandaan om die wazige DNA-vergaderzaal snel-snel te bouwen? En dat nieuwe hoofdkantoor van Volksgezondheid en om een  huizenbouw-projectontwikkelaar voor de aanleg van stroom en water te betalen, wat niet in het contract stond, zoals in de stukken staat die een anonieme klokkenluider bij het Openbaar Ministerie ter onderzoek heeft gedeponeerd?”
“Dus er is wel geld als er wat tjauwmin aan de strijkstok zal blijven hangen, net al bij de bouw van die brug over de Corantijn, maar niet om vier nieuwe pompen aan te schaffen voor Wakai, om die tientallen jaren oude laplapu-pompen eindelijk te vervangen.”
“Ach nee broeder, daar valt geen tjauwmin-vreten aan te verdienen, al betreft het hier het veiligstellen van ons basisvoedsel, tienduizenden banen en   ons derde exportproduct.”
“Daarom vechten ze zo om de regeermacht.”
“Maar ik voorzie dat bij de komende verkiezingen ‘a tafra ow draai.”
“Welke tafel gaat draaien, meester?”
“Jeetje, je doet net als iemand die denkt dat een foodbasket met basketbal te maken heeft. A tafra draai komt uit de wereld van het kaart- en of gokspel. Dat wil zeggen: de kansen zijn gekeerd oftewel de bordjes zijn verhangen.”
“Hoezo ‘a tafra sa draai’ bij de volgende verkiezingen?”
“Denk jij dat de NDP met stemmentrekker Bouta, minder dan 16 zetels haalt, juist als hij ergens in detentie zit en de martelaar uithangt?”
“Ik denk wel wat meer, maar dan moeten ze hem niet teveel meer ‘live’ laten praten, want hij draait steeds diezelfde anti-Holland plaat af en begint nog erbij foute info rond te bazuinen, bijvoorbeeld dat Chan op dat moment niet in het land was."
“En zal de VHP na al dat geknoei en gekronkel en dat family, friend en Yoogie kosi en vreet-na-potbeleid meer dan die 20 zetels halen?”
“Ik denk het niet.”
“Wel dan, daarom zei ik die tafel in 2025 gaat draaien: NDP 19, VHP 16 en de rest krijgt de bonyo’s met wat vlees om in de oppositie erop te zuigen.”
“Wat bedoelt u? Oow, 19 + 16 = 35, jeetje, dat is iets meer dan tweederde. Dus die twee bepalen dan wie Pres, VeePee en DNA-voorzitter zal worden.”
“Dan zijn we de pineut.”
“Kan het erger dan met die ka-wo-lasi die we nu hebben?”
“Maar dan valt die Abobbieclub met Pa-e & Son buiten de boot.”
“Vinden jullie dat erg?”
"Helemaal niet. Opgeruimd staat netjes. En misschien komt er dan eindelijk een kabinet met deskundigen, de droom van die ouwe gevonniste.”
“Proost dan op zo een zakenkabinet.”
“Proost.”
 
Rappa

Advertenties