Marie Levens: 'Ik heb het werk gedaan, omdat het mijn passie is'
14 Dec, 06:44
foto
Prof.dr Emmanuel Zagury Tourinho overhandigt de prestigieuze onderscheiding aan oud-minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur van Suriname, Marie Levens.


Haar staat van dienst en vernieuwingen in het onderwijs in de regio hebben oud-minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) Marie Levens, een prestigieuze award opgeleverd. Ze kreeg dat in Geneve tijdens The XVI General Assembly and the Xlll International Seminar of the International Cooperation Group of Brazilian Universaties (GCUB), waar ze een van de sprekers was.

De onderscheiding is een bekroning op de goede resultaten die ze heeft geboekt tijdens haar werk in de Amerika’s. Door haar functie in de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft zij veel betekend voor Latijns-Amerika en de Caribische regio. Zij was vanaf 2005 tot 2015 directeur van het departement Human Development, Education and Culture.

Een van de vele organisaties die Levens professioneel heeft mogen helpen versterken is de CGUB geweest. Met haar 2500 instituten voor Hoger Onderwijs en een keuze uit meer dan 40.000 studierichtingen, is Brazilië een plek waar studenten uit de wereld samenkomen.

Kader versterken
Levens zorgde ervoor dat er studiebeurzen kwamen, aangeboden door de sterkere landen, en sterkere universiteiten zoals die van de CGUB en dat jongeren konden studeren om niet alleen het kader in Latijns-Amerika en de regio te versterken, maar ook om in het verlengde daarvan de ontwikkelingen in die landen een impuls te geven.

"De universiteiten in die landen staan echt midden in de samenleving en moeten niet alleen onderzoek doen, maar met de resultaten van die onderzoeken de landen versterken in het maken en uitvoeren van overheidsbeleid", zegt Levens.

Zij heeft ook ervoor gezorgd dat een groot aantal leraren en docenten in de Amerika’s werd getraind. Met steun van het OAS-team en door haar eigen inzichten, heeft Levens ervoor gezorgd dat grote delen van de menselijke hulpbronnen in de Amerika’s een kans kregen om via innovatieve programma’s de eigen capaciteit te versterken.

Het publiek in Genève was het daar roerend mee eens, getuige het daverend applaus bij de overhandiging van de award tijdens de openingsceremonie van de internationale conferentie. Professor doctor Emmanuel Zagury Tourinho, die president is van de Associatie van Braziliaanse universiteiten en rector of the Universidade Federal do Para (UFPA) in Brazilië, overhandigde Levens haar award terwijl hij haar verworvenheden opsomde.

Liefde en passie

Levens die haar onderscheiding in ontvangst mocht nemen in het gebouw van Globethics waar Paolo Freire, de wereldbekende zeer kritische Braziliaanse onderwijskundige en filosoof heeft gewerkt, zegt het werk niet gedaan te hebben voor een award. "Ik heb het gedaan, omdat ik van het werk hou. Ik zie het als mijn passie en mijn hobby."

Ze is na de afronding van haar termijn als minister van OWC in Suriname ook niet stil blijven zitten. "Ik ben bijvoorbeeld gevraagd om te helpen om de vergadering van Ministers van Onderwijs van de 34 landen van de OAS voor elkaar te krijgen. Daarnaast heb ik ook helpen nadenken over de onderwijsagenda voor onze regio. Kortom ik blijf bezig. Ook na mijn vertrek bij de OAS in 2015 ben ik internationaal door blijven werken. Ik bezoek de vergaderingen van de associatie van Braziliaanse Universiteiten vrijwel elk jaar. Ik hou echt van het werk, vandaar ook deze erkenning."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May