COP28-ontwerpdeal schrapt uitfaseren fossiele brandstoffen
12 Dec, 08:50
foto
COP28-president Sultan al-Jaber (r), begroet VN-klimaatchef Simon Stiell tijdens een plenaire inventarisatiesessie op de COP28-top. (Foto: AP)


Een conceptovereenkomst tijdens de COP28-klimaatbesprekingen in Dubai roept landen niet op om geleidelijk fossiele brandstoffen uit te faseren, waarvan het gebruik de belangrijkste oorzaak is van klimaatverandering en steeds extremer weer over de hele wereld.

Het ontwerp werd maandag vrijgegeven en de critici ervan beweerden dat olierijke landen hun invloed hebben gebruikt om hun taalgebruik over de noodzaak om fossiele brandstoffen te elimineren, af te zwakken.

"Je weet wat er nog moet worden afgesproken, en je weet dat ik wil dat je op alle punten de hoogste ambitie waarmaakt, ook op het gebied van fossiele brandstoffen", zei COP28-president Sultan al-Jaber op de top, waarbij hij opmerkte dat er nog tijd is om de meningsverschillen glad te strijken voordat de conferentie dinsdag, vandaag, wordt afgesloten.

Terwijl meer dan 100 van de bijna 200 landen die de klimaatbesprekingen van de Verenigde Naties bijwoonden, hebben opgeroepen tot het geleidelijk afschaffen van de opwarming van de planeet, hebben olieproducerende landen zoals Saudi-Arabië en Iran zich krachtig verzet tegen het opnemen van dergelijke taal.

Persbureau Reuters meldde dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die gastheer is van de top, onder druk is gekomen van Saudi-Arabië om elke vermelding van fossiele brandstoffen uit de overeenkomst van de conferentie te schrappen. Het citeerde voor zijn rapport anonieme bronnen met kennis van de discussies.

Het ontwerp van maandag ontkracht een eerdere oproep om alle fossiele brandstoffen 'uit te faseren' en biedt acht opties die landen 'kunnen' overwegen om de uitstoot te verminderen.

De conferentie heeft vanaf het begin kritiek gekregen vanwege de nauwe banden met belangen op het gebied van fossiele brandstoffen, vooral nadat de VAE al-Jaber, die een staatsoliemaatschappij leidt, heeft benoemd tot voorzitter van de klimaatonderhandelingen.

Al-Jaber kwam ook onder vuur te liggen nadat er een video opdook waarin hij een deel van de wetenschap rond klimaatverandering lijkt te betwisten.

In een verklaring op maandag zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de taal van het ontwerp rond fossiele brandstoffen "substantieel versterkt" moet worden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, zei ook dat haar regering de deal niet kon steunen.

Sommige klimaatvoorstanders waren zelfs nog meedogenlozer.

"Als dit race-to-the-bottom-wangedrocht als het laatste woord wordt verankerd, zal deze cruciale COP een mislukking zijn", vertelde Jean Su van het Center for Biological Diversity aan de Associated Press.

Kleine eilandstaten die een onevenredig groot deel zullen dragen van de ontberingen die door de klimaatverandering worden veroorzaakt, hebben het ontwerp, dat zij omschrijven als een doodvonnis, ook verworpen.

"We zullen niet stilletjes naar onze watergraven gaan", zei John Silk, het hoofd van de delegatie op de Marshalleilanden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May