Bedrukte sfeer singi neti voor slachtoffers mijnramp
05 Dec, 13:26
foto
Waarnemend president Ronnie Brunswijk spreekt de nabestaanden toe. Hij heeft het op sommige momenten ook moeilijk en legt alles in Gods handen. (Foto's: René Gompers)


De sfeer is bedrukt, de pijn van de nabestaanden is haast voelbaar, op de singi neti voor de slachtoffers die gevallen zijn op de goudvelden. Bij enkelen lukt het niet meer de emoties te drukken en barsten uit in tranen en gekerm. Waarnemend president Ronnie Brunswijk raakt ook geëmotioneerd wanneer hij zijn toespraak begint. Woensdag worden de 16 slachtoffers begraven; 15 op Latour en 1 op Sela in het Tapanahonygebied. De kosten voor onder andere de singi neti en de uitvaart worden betaald door de overheid.

De singi neti is gehouden in de Politie Opleidingscentrum te Zorg en Hoop en is door honderden bezocht. Op een tafel bij het katheder staan 15 foto's met namen van de slachtoffers. Zij zijn op 20 november bedolven geraakt bij het instorten van een goudput in het Matawai gebied, in het district Brokopondo. In een soortgelijk ongeluk is er 1 slachtoffer gevallen bij Selakreek, in het district Sipaliwini.

Waarnemend minister van Regionale Ontwikkeling en Sport, Dinotha Vorswijk, heeft de namen van de overledenen voorgelezen: Rinaldo Linga, Chleo van Dracht, Maikel Pinas,  Mack Intosch Finisie, Sempiesie Klassie, Nevell Daniel, Ortello Domini, Curtis Kodemus, Laurrijn Poeketi, Jean Pascal Deel, Shaquile Plet, Anghelo Waterberg, Guno Maasie, Kwan Wee-Wee, Adebego Darson, Oswaldo Gazon  (Selakreek).


"Ze worden porknokkers genoemd maar zij waren meer dan dat," merkt Vorswijk op. "Het waren kinderen, levenspartners, vaders, broers, vrienden. Ze hadden allemaal dromen, ze wilden allemaal iets bereiken voor de toekomst. Maar door het tragische ongeval zijn al die dromen weggewassen. Koester die momenten met je geliefden. Want soms wanneer ze uit huis gaan komen niet meer terug. Ze kunnen geen vaarwel zeggen wanneer de dood komt."
.
Het lukte de voorgangers en het praiseteam aardig om enige troost te brengen en de nabestaanden te bemoedigen. Maar velen zitten er nog verslagen bij, laten in stilte tranen vloeien of zijn gewoon 'afwezig'. Ook waarnemend president Brunswijk heeft het enkele momenten moeilijk.  "Na wan hebi sani, na wan hat' sani," merkt hij op. Hij komt tot rust wanneer hij omringd wordt door een delegatie van ministers, Assembleeleden en anderen. "Laten we alles in Gods handen leggen," roept hij op. "Dat de Heere met ons is in deze donkere dagen."
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February