Wapenstilstand Gaza met twee dagen verlengd
28 Nov, 06:43
foto
Palestijnen eten in de openlucht, omringd door verwoestingen veroorzaakt door Israëlische luchtaanvallen in het dorp Khuzaa, ten oosten van Khan Younis in de zuidelijke Gazastrook. (Foto: AFP)


Een humanitaire pauze in de strijd tussen Israël en Hamas zal met twee dagen worden verlengd, zeggen bemiddelaar Qatar en Hamas, uren voordat een aanvankelijk vierdaags bestand in Gaza zou aflopen.

"De staat Qatar kondigt aan dat, als onderdeel van de lopende bemiddeling, een overeenkomst is bereikt om de humanitaire wapenstilstand in de Gazastrook met nog eens twee dagen te verlengen", zei woordvoerder Majed al-Ansari van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken op X voorheen Twitter, op maandag.

Qatar, de Verenigde Staten en Egypte zijn verwikkeld in intensieve onderhandelingen om de wapenstilstand in Gaza tot stand te brengen en te verlengen, waarvan de bemiddelaars zeiden dat deze bedoeld was om te worden verbreed en uitgebreid.

In de loop van de aanvankelijke wapenstilstand werd verwacht dat Hamas in totaal vijftig burgergevangenen, allemaal vrouwen en kinderen, zou bevrijden.

In ruil daarvoor zouden 150 Palestijnse gevangenen die door Israël werden vastgehouden, worden vrijgelaten en zou meer humanitaire hulp Gaza worden binnengelaten.

Ghazi Hamad, een Hamas-functionaris, zei dat hij hoopte dat de wapenstilstand verder kon worden verlengd. "De mogelijkheid van een verlenging stond in de overeenkomst dat als Hamas meer gijzelaars geeft, er meer dagen van het staakt-het-vuren zullen zijn", vertelde hij aan Al Jazeera.

"We zijn nu overeengekomen om meer gijzelaars vrij te laten en de overeenkomst met twee dagen te verlengen. Dit is goed nieuws voor ons volk, vooral voor het volk van Gaza."

"Ik hoop dat we het kunnen verlengen tot we het einde van deze oorlog bereiken. Wij willen de oorlog beëindigen. Er is sprake van een tijdelijk staakt-het-vuren, maar we proberen dit te verlengen. Er is veel steun van Qatar, Egypte en veel westerse regeringen om deze catastrofe te beëindigen", zei hij.

Tijdens de eerste drie dagen van de wapenstilstand werden 39 Israëlische gevangenen door de gewapende groep vrijgelaten in ruil voor 117 Palestijnse gevangenen die in Israëlische gevangenissen werden vastgehouden.

Als resultaat van parallelle onderhandelingen onder leiding van Qatar zijn ook 17 Thaise burgers, een Filipijnse en een dubbele Russisch-Israëlische staatsburger, door Hamas vrijgelaten.

Hamas-strijders hebben volgens Israëlische functionarissen ongeveer 240 gijzelaars gegrepen toen ze op 7 oktober vanuit Gaza het zuiden van Israël binnenstormden en ongeveer 1.200 mensen doodden.

Na de aanval lanceerde Israël een meedogenloze bombardementscampagne en een grondoffensief in Gaza, waarbij volgens Palestijnse functionarissen bijna 15.000 mensen omkwamen, waaronder meer dan 6.000 kinderen.

Nida Ibrahim van Al Jazeera rapporteerde vanuit Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever en zei dat gezinnen in de bezette Palestijnse gebieden opgelucht zullen zijn door de verlenging.

"Dit is een bron van opluchting voor veel gezinnen, niet alleen voor de families van gevangenen, maar ook voor andere mensen op de bezette Westelijke Jordaanoever die de horrorbeelden toekijken die uit de belegerde Gazastrook komen."

"We hebben het niet alleen over de moorden en de kinderen die hun leven hebben verloren, maar ook over de mensen die ontheemd zijn geraakt, over de gewonden, over de velen die hongerig zijn en zich in een zeer moeilijke situatie bevinden."

Het Witte Huis verwelkomde de verlenging van de wapenstilstand en zei dat het hoopt dat Amerikanen tot de gevangenen zullen behoren die in de volgende fase van de uitwisselingen zullen worden vrijgelaten. Er wordt aangenomen dat zich nog steeds acht tot negen Amerikaanse staatsburgers daar bevinden.

Het hoofd van de Verenigde Naties prees de verlenging met twee dagen ook als een "glimp van hoop en menselijkheid", maar waarschuwde dat het niet genoeg tijd was om tegemoet te komen aan de hulpbehoeften van de Palestijnen in de Gazastrook.

"Ik hoop van harte dat dit ons in staat zal stellen de humanitaire hulp aan de mensen in Gaza die zo zwaar lijden, nog verder te vergroten – wetende dat het zelfs met die extra hoeveelheid tijd onmogelijk zal zijn om aan alle dramatische behoeften van de bevolking te voldoen," vertelde Guterres aan verslaggevers.

De verlenging werd aangekondigd nadat Hamas zei dat het een lijst had ontvangen met de namen van gevangenen die later op maandag zouden worden vrijgelaten in ruil voor Israëlische gevangenen, zei de groep op zijn Telegram-kanaal.

Op de lijst staan drie vrouwelijke gevangenen en nog eens dertig kinderen.

Ondertussen zei het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het families had geïnformeerd over de identiteit van de gevangenen die maandag zouden worden vrijgelaten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May