Amerikaanse sancties verslechteren mensenrechtensituatie op Cuba
26 Nov, 20:38
foto
De speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie voor de mensenrechten, Eamon Gilmore.


Een speciale gezant van de Europese Unie (EU) zei vrijdag dat Amerikaanse sancties de mensenrechtensituatie in Cuba verslechteren, terwijl hij de oproep van de EU aan de door de communisten geleide regering herhaalde om gevangenen vrij te laten die waren vastgehouden tijdens massale protesten in juli 2021.

EU-mensenrechtengezant Eamon Gilmore zei dat bilaterale gesprekken met topambtenaren in Havana gedurende twee dagen de sociale en economische rechten aan de orde hadden gesteld, maar ook burger- en politieke rechten zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op vergadering of protest.

Gilmore vertelde verslaggevers dat de Amerikaanse sancties tegen Cuba, die de financiële transacties, het toerisme en de handel sterk beperken, duidelijke gevolgen hebben voor de Cubaanse economie en samenleving.

"Het schaadt de mensenrechtensituatie omdat het mensen ter plaatse schaadt. De mensen die getroffen worden zijn gewone Cubaanse burgers die moeite hebben met toegang tot voedsel en medicijnen", vertelde Gilmore aan verslaggevers voordat hij vrijdag laat uit Havana vertrok na een volle agenda van vergaderingen.

"Dat is de reden waarom de Europese Unie, als we sancties opleggen, de sancties richt op individuen en entiteiten die de mensenrechten schenden, in plaats van op de algemene bevolking."

De VS zegt dat sancties nodig zijn om de Cubaanse regering verantwoordelijk te houden voor mensenrechtenschendingen en dat zij uitzonderingen maakt voor humanitaire doeleinden en programma’s ter ondersteuning van het Cubaanse volk en de particuliere sector.

Gilmore zei dat Cuba enige vooruitgang heeft geboekt op het gebied van vrouwenrechten en gendergelijkheid, maar verdubbelde de eerdere kritiek van het blok op de Cubaanse aanpak van de protesten in 2021, de grootste sinds de revolutie van voormalig leider Fidel Castro in 1959.

De VS en de EU hebben de reactie van Cuba op deze protesten allebei bekritiseerd als repressief en hardhandig. Rechtengroeperingen zeggen dat na de demonstraties en verschillende daaropvolgende protesten ongeveer 1.000 Cubanen gevangen zijn gezet vanwege hun politieke overtuigingen.

Gilmore, die zei dat hij Cubanen ontmoette, variërend van president Miguel Diaz-Canel tot familieleden van gevangengezette demonstranten, weigerde commentaar te geven op de vraag of hij met Cubaanse functionarissen een mogelijke amnestie voor gevangenen had besproken.

"Ik wil niet ingaan op de details van waar we het over hadden met betrekking tot de gevangenen, behalve om te zeggen dat de Europese Unie al lang een oproep heeft gedaan tot de vrijlating van gevangenen", zei hij tegen verslaggevers.

Cuba ontkent dat het politieke gevangenen vasthoudt en zegt dat de gevangenen zich onder meer schuldig maken aan mishandeling, vandalisme en opruiing.

De spanningen rond de kwestie laaiden slechts enkele dagen voor de aankomst van Gilmore op nadat deze week een gevangene in Cuba stierf, wat aanleiding gaf tot een berisping van de Amerikaanse ambassade, die zei "verontwaardigd" te zijn over de dood van de gedetineerde.

Gilmore zei dat Cubaanse functionarissen enkele details over de zaak aan de EU-delegatie hadden verstrekt, en voegde eraan toe dat er "een onderzoek gaande is en dat we de resultaten te zijner tijd zullen kennen".

Het bezoek van Gilmore aan Cuba, dat vrijdag werd afgesloten met een formele dialoog met Cubaanse topfunctionarissen over de mensenrechten, is een bepaling van een politieke en samenwerkingsovereenkomst uit 2016 tussen het blok en het Caribische eiland.

Gilmore omschreef de relatie van de Europese Unie met Cuba als 'constructief maar kritisch'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May