Minister Amoksi op Caricom-bijeenkomst over veiligheid
18 Nov, 00:58
Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie (2e rechts boven) tijdens de bijeenkomst in St. Lucia. De veiligheid in de regio moet verder worden opgevoerd.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft van 14 tot 17 november in St. Lucia drie vergaderingen bijgewoond. Ze hadden te maken met impact van illegaal vuurwapenbezit, mensensmokkel en veiligheid. De bewindsman heeft een statement gemaakt over het actieplan van Suriname. In februari/maart zal een workshop worden gehouden in Paramaribo over de nieuwe wetgeving over veiligheid. Dit met ondersteuning van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).
De bewindsman zegt in gesprek met Starnieuws over rancuneuze acties die hij zou hebben ondernomen tegen inspecteur Revelino Eijk, secretaris van de Surinaamse Politiebond, dat hij daar niks mee te maken heeft. Indien er zaken zich voordoen, komt de korpsleiding in beeld die een onderzoek laat instellen door de afdeling Onderzoek Personeelszaken. Er zijn structuren die in werking worden gesteld, zonder dat de minister daarbij in beeld komt.
De bijeenkomst over illegale vuurwapens is gehouden door de Caricom Implementation Agency for Crime and Security (Impacs) en de United Nations Regional Centre for Peace, Disarmament and Development in Latin America and the Caribbean (Unlirec) in samenwerking met de regering van St. Lucia. Ministers uit de Caricom die met de veiligheid te maken hebben en andere functionarissen hebben samen met de internationale gemeenschap inspanningen besproken ter bestrijding van de illegale verspreiding en het misbruik van vuurwapens en munitie. Een vertegenwoordiging van de Wereld Douane nam ook deel aan de vergadering.
Amoksi merkt op dat wereldwijd bezorgdheid is over de toename van illegaal wapengebruik, waarbij deze wapens ook ingezet worden voor het plegen van moorden. Er is gebogen over hoe zaken beter aangepakt kunnen worden, zodat deze wapens zoveel mogelijk uit de gemeenschap gehaald kunnen worden. Daarbij is het nodig om de wetgeving aan te pakken. Suriname krijgt steun van de UNODC om de wetgeving aan te scherpen.
De bewindsman kijkt terug op belangrijke besluiten die genomen zijn om de veiligheid in de regio op te voeren. De handel in en het misbruik van illegale vuurwapens en munitie blijven in veel Caribische staten resulteren in hoge moord- en misdaadcijfers, met negatieve gevolgen voor de openbare veiligheid. Ze hebben ook een grote invloed op de sociaal-economische ontwikkeling in de hele regio, inclusief de gevolgen voor de volksgezondheid van doden en gewonden door vuurwapens en de impact van misdaad op de bedrijfsontwikkeling en investeringen.
Om deze uitdagingen aan te pakken, hebben alle vijftien Caricomlanden en de Dominicaanse Republiek in 2020 de Caribbean Firearms Roadmap aangenomen. Sindsdien heeft de Routekaart gediend als leidend document om de gezamenlijk overeengekomen doelstellingen en acties te verwezenlijken, waaronder het versterken van de regelgevingskaders voor vuurwapens en munitie. Om de gestelde doelen te bereiken zijn nationale actieplannen ontwikkeld. Er worden acties en strategieën besproken om de veiligheid in de regio te vergroten, zegt de bewindsman.