NDP: Herdenking Diwali collectieve strijd tegen het kwade
12 Nov, 06:55
foto


In Suriname wordt vandaag, 12 november, het 'lichtjesfeest', bekend als Diwali of Deepawali, herdacht. Het aansteken van de 'Lakshmi' (het geluk, het licht), met behulp van dia’s in elk hindoe huishouden is kenmerkend voor dit feest, en heeft langzaam maar zeker een nationale dimensie gekregen welke zich jaarlijks manifesteert middels de Suriname Dia, op het Onafhankelijkheidsplein.

Het nationaal karakter komt tot uiting in de participatie van alle bevolkingsgroepen, ongeacht etnische, sociale achtergrond en of politieke komaf, die bij elkaar komen om de herdenking van de overwinning van het goede over het kwade te vieren.

Klinkt symbolisch maar de realiteit geeft ook aan dat de mensheid, eeuwenlang in een constante strijd is tegen het kwade. Het is daarom niet slechts de overwinning voor een dag omdat de strijd tegen het kwade een dagelijkse is. Maar het bij elkaar komen om die overwinning te herdenken geeft een collectief gevoel en komen we tot het besef dat de strijd tegen het kwade, gezamenlijk moet worden gestreden.

Het kwade dat zich momenteel manifesteert in de wereld, waarbij volkeren opstaan tegen zichzelf in oorlogen, waarbij onschuldige kinderen, vrouwen, ouderen, worden gedood, ontheemd en moeten vluchten uit hun eigen geboorteland. Honger, dood, verderf en rampen zijn aan de orde van de dag.

Als partij nemen wij deze gebeurtenissen waar en weten dat wij enorme inspanningen, in de afgelopen decennia, hebben gewijd aan de eenheid en saamhorigheid onder alle bevolkingsgroepen in ons land. Wij beseffen, en velen met ons, dat de basis voor ons bestaan ligt in het vredig samen met elkaar  wonen en werken en elkander respecteren.

Het huidige beleid dat ons land in een precaire economische situatie heeft gestort, met een hoge inflatie en als gevolg daarvan een sterk toegenomen armoede, uit de pan vliegende prijzen van eerste levensbehoeften, koersfluctuaties, en onbetaalbare prijzen voor elektriciteit, water en gas.

On top of that, lage lonen voor de werkende klasse die niet meer kunnen rond komen en moeten blijven strijden voor betere erkenning en waardevaste lonen.

Wat wij echter waarnemen is dat de regering geen oor heeft voor de noden van het volk maar haar eigen financiële positie, en dat van vrienden en familie verbetert, ten koste van het volk.

Indien de regering voornemens is om ook dit feest te vieren dient zij te beseffen dat het tot nog toe gevoerd beleid niet in overeenstemming is met de geest en gedachte van Diwali.

Het lichtjesfeest, Diwali, symboliseert aldus ook het licht dat zich dient te verplaatsen naar de samenleving, om het beter te hebben zodat wij de kracht kunnen putten om het kwade te overwinnen, namelijk de armoede, om zodoende een beter bestaan te kunnen creëren voor onze Surinamers.
 
Aan alle landgenoten wenst de NDP een bezinningsvolle Shubh Diwali toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May