MadeiSu herdenkt Portugese immigratie
09 Nov, 07:49
foto
John dos Ramos (CDS)


De vereniging Madeiran Descendents in Suriname (MadeiSu) is opgericht om de Portugese immigratie te herdenken. De Portugezen zijn volgens initiatiefnemer John dos Ramos de eerste contractarbeiders in Suriname. Zij kwamen op 15 augustus 1853, nog voor de Chinese contractarbeiders, aan in Suriname. “MadeiSu zal belast zijn met het in standhouden van dit stukje geschiedenis”, meldt Dos Ramos.

De presentatie in het kader van de Portugese immigratie is afgelopen dinsdag gehouden tijdens de evaluatievergadering van de Nationale Commissie Jubileumjaren 2023 (NCJ). De verschillende subgroepen hebben bij die gelegenheid hun evaluatieverslag gepresenteerd.

Dos Ramos wil de geschiedenis van de Portugese Immigratie in het onderwijs brengen. Het is volgens hem nooit officieel gezegd dat de Portugezen uit Madeira de eerste contractarbeiders in Suriname zijn. Er is wel aangegeven dat de Chinese contractarbeiders in oktober 1853 arriveerden. “De Portugezen hebben nog samen met de slaven gewerkt op de plantages, want de afschaffing van de slavernij was pas in 1863”, laat Dos Ramos optekenen.

De initiatiefnemers die de viering van de Portugese Immigratie onderdeel hebben gemaakt van de jubileumvieringen van de NCJ 2023, hebben op 15 oktober officieel een bestuur opgericht dat de gedachtenis in stand zal houden, schrijft de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Dos Ramos blikt terug op de activiteiten die op 14 en 15 augustus hebben plaatsgevonden in verband met 170 jaar Portugese Immigratie, en waarvan er een verslag is opgesteld. Daarin staat naast de activiteiten ook het financieel verslag met daarin vermeld dat de NCJ deels gesponsord heeft. “De vieringen zijn officieel vastgelegd. We hebben een herdenkingsmonument op Nieuw-Amsterdam en een plakkaat om de bezoekers bekend te maken met de geschiedenis van de Portugese immigranten. Dat zijn dingen die er niet waren”, aldus Dos Ramos.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May