Regering moet reageren op verzoek Palestijnse Autoriteit
09 Nov, 14:48
foto


Ik wil de huidige situatie in de Gazastrook onder de aandacht brengen waar alle humanitaire rechten van de burgers ondanks alle internationale verdragen, worden vertrapt. Het is al 4 weken verder dat wij allen op 7 oktober opgeschrikt zijn door de oorlogssituatie in het Midden-Oosten, waarbij het verzet van Hamas tegen Israël is geëscaleerd.

Ik veroordeel het geweld van Hamas, waarbij ongeveer 1.400 Israëliërs zijn omgekomen, maar ook de nog voortdurende vergelding van Israël, die ervoor gezorgd heeft dat meer dan 10.000 onschuldige Palestijnse burgers, onder wie veel kinderen, zieken en bejaarden, te betreuren zijn.

Ik vind het jammer dat er vanuit de regering een reactie is uitgebracht namens Suriname, waarbij slechts de aanval van Hamas op 7 oktober verwoord werd als een terroristische aanval op Israël door de verzetsbeweging Hamas. De regering schoot tekort in, het ook veroordelen van de onderdrukking, de illegale bezetting en het vermoorden van Palestijnen gedurende de afgelopen 75 jaren door Israël. Er is geen enkel medeleven getoond met het Palestijnse volk. Ook heeft de regering geen reactie gegeven op het verzoek van de Palestijnse regering voor een statement omtrent de bombardementen en volledige afsluiting van Gaza.

Tevens heeft de regering bij het uitbrengen van haar statement geen rekening gehouden met het feit dat Suriname een multi-etnisch land is waarbij alle religiën in vrede en harmonie leven met elkaar. Het is daarom gewenst dat alle groepen geconsulteerd worden alvorens een statement namens het volk van Suriname wordt uitgebracht.

Suriname is een democratisch land aangesloten bij de Verenigde Naties en zou dus nimmer de ondersteuning kunnen bieden aan een bepaald land die oorlogsmisdaden pleegt, racisme in stand houdt, mensen als beesten ziet, mensenrechten schendt en een terreurstaat is. Een terreurstaat omdat, 2.2 miljoen inwoners onthouden worden van brandstof, elektriciteit, water, voedsel en medische voorzieningen. Dit is een systematische Israëlische schending van de levens –en mensenrechten van de Palestijnen door hun Israëlische vervolgers en bezetters.

Ik hoop dat de president alsnog zal reageren op de verzoeken van de Palestijnse regering. Verder dat de regering oproept dat Israël onmiddellijk en onvoorwaardelijk stopt met de bombardementen, een staakt-het-vuren aankondigt en de blokkade van Gaza opheft en hulpgoederen toestaat.

Als lid van de Verenigde Naties zou Suriname een oproep moeten doen om VN-vredestroepen in de Gazastrook te stationeren.

De president moet namens Suriname een verklaring afleggen om de schendingen van het internationaal recht door Israël te veroordelen, aangezien de Palestijnen met geweld uit hun huizen in de Gaza worden verwijderd. Ook om de duidelijke misdaad van Israël tegen de Palestijnse burgers, waaronder kinderen, te veroordelen. De president moet zowel bij de regering van Israël als bij de Palestijnse autoriteiten aandringen om het geweld te beëindigen en het pad van vreedzaamheid en dialoog op te gaan, om te werken aan een duurzame oplossing en dat Suriname de volle ondersteuning geeft aan Resolutie 242 van de VN- Veiligheidsraad om te komen tot een tweestatenoplossing.

Als volk kunnen wij bijdragen door in gebed te gaan en vrede af tesmeken voor de totale mensheid. Ik roep op tot Vrede over de hele wereld.

Evert Karto

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May