Israël wijst toenemende roep om staakt-het-vuren af
05 Nov, 20:54
foto
Een meisje staat achter het metalen gaas dat het raam bedekte van een gebouw dat op 31 oktober 2023 werd getroffen door een Israëlisch bombardement in Rafah in de zuidelijke Gazastrook. (Foto: AFP)


Israël heeft de groeiende internationale druk voor een staakt-het-vuren afgewezen en zette zondag de intense bombardementen op de Gazastrook voort, terwijl de Amerikaanse topdiplomaat zich inspande om een crisis in bedwang te houden die verdere escalatie in buurland Libanon dreigde te veroorzaken.

Gaza werd zondag door Israël "ongekend gebombardeerd", meldde het Palestijnse persbureau WAFA, terwijl het Palestijnse telecommunicatiebedrijf Paltel zei dat alle communicatie- en internetdiensten opnieuw waren afgesloten.

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit sloot zich aan bij de internationale oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, die een onaangekondigd bezoek bracht aan de bezette Westelijke Jordaanoever.

Maar nadat Blinken de Amerikaanse zorgen herhaalde dat een staakt-het-vuren Hamas zou kunnen helpen, sloot de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dit uit, tenzij de gijzelaars die door Hamas werden vastgehouden, werden vrijgelaten: "Er zal geen staakt-het-vuren komen zonder de terugkeer van de gijzelaars. Dit moet volledig uit het lexicon worden verwijderd."

De spanningen met Libanon namen toe toen bij een Israëlische aanval op een auto in het zuiden van het land drie kinderen en hun grootmoeder omkwamen, aldus de Libanese autoriteiten.

De belangrijkste militaire woordvoerder van Israël zei dat het leger "terroristische doelen van Hezbollah in Zuid-Libanon" had aangevallen als reactie op een raketaanval op tanks waarbij een Israëlische burger omkwam. Hij zei dat er ook een Hezbollah-drone was neergeschoten.

In heel Centraal-Israël hebben sirenes geklonken, terwijl Israëlische media berichtten dat raketten gebieden in en rond Tel Aviv hadden getroffen. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

Gezondheidsfunctionarissen in Gaza zeiden dat meer dan 9.770 Palestijnen zijn omgekomen in de oorlog, die begon toen Hamas op 7 oktober een verrassingsaanval lanceerde op Zuid-Israël, waarbij 1.400 mensen om het leven kwamen en meer dan 240 mensen werden gegijzeld.

Israël zei dat tot nu toe 31 van zijn soldaten zijn gedood.

'Uiteengereten vlees'

In het Maghazi-vluchtelingenkamp in Gaza, waar het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas geleide enclave zei dat Israëlische troepen tijdens een nachtelijke aanval minstens 47 mensen hadden gedood, zochten mensen naar slachtoffers of overlevenden.

"De hele nacht probeerden ik en de andere mannen de doden uit het puin te halen. We hebben kinderen, uiteengereten en verscheurde lichamen", zegt Saeed al-Nejma (53), eraan toevoegend dat hij met zijn gezin had geslapen toen de ontploffing zijn buurt trof.

Bij een afzonderlijke aanval werden 21 Palestijnen uit één familie, waaronder vrouwen en kinderen, van de ene op de andere dag gedood tijdens aanvallen, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

"Wij eisen dat u hen ervan weerhoudt deze misdaden onmiddellijk te begaan", zei Abbas tegen Blinken, waarbij hij aandrong op een "onmiddellijk staakt-het-vuren" van Israël.

"Er zijn geen woorden om de oorlog van genocide en vernietiging te beschrijven waaraan ons Palestijnse volk in Gaza wordt onderworpen door toedoen van de Israëlische oorlogsmachine, zonder rekening te houden met de regels van het internationaal recht", citeerde persbureau WAFA Abbas tegen Blinken.

Oproepen wapenstilstand

Ministers van Buitenlandse Zaken van Qatar, Saudi-Arabië, Egypte, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten ontmoetten Blinken zaterdag in Amman en spoorden hem ook aan Israël ervan te overtuigen in te stemmen met een staakt-het-vuren.

Paus Franciscus sloot zich aan bij de oproepen tot vrede. "Stop in de naam van God", zei hij, terwijl hij opriep tot humanitaire hulp en hulp voor de gewonden om de "zeer ernstige" situatie in Gaza te verlichten.

Maar Blinken zegt dat een staakt-het-vuren Hamas ten goede zou komen, waardoor het zich zou kunnen hergroeperen en opnieuw zou kunnen aanvallen. In plaats daarvan willen de VS plaatselijke pauzes in de strijd om humanitaire hulp mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat mensen Gaza verlaten.

"De minister bevestigde opnieuw de inzet van de Verenigde Staten voor het leveren van levensreddende humanitaire hulp en de hervatting van essentiële diensten in Gaza", aldus woordvoerder Matthew Miller.

Blinken zei dat de Palestijnse Autoriteit een centrale rol moet spelen in de toekomst van de Gazastrook, zei een Amerikaanse functionaris na het bezoek aan de Westelijke Jordaanoever.

Evacuaties gestopt
Er werden zondag pogingen ondernomen om de evacuatie van buitenlanders en gewonde Gazanen via de grensovergang bij Rafah naar Egypte te hervatten, die sinds zaterdag is opgeschort na een dodelijke aanval.

"Een aanval op een ambulance", zeiden Egyptische, Amerikaanse en Qatarese functionarissen.

De grensovergang bij Rafah naar het Egyptische Sinaï-schiereiland is het enige vertrekpunt uit Gaza dat niet door Israël wordt gecontroleerd. Hulpvrachtwagens konden nog steeds Gaza binnenrijden, zeiden twee Egyptische bronnen.

De evacuaties begonnen woensdag op grond van een internationaal bemiddelde overeenkomst. Meer dan 300 Amerikanen hebben Gaza verlaten, maar sommigen zijn er nog, zegt Jonathan Finer, plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar zei dat zonder een "periode van kalmte" in Gaza zijn bemiddelaars niet in staat zouden zijn de vrijlating van Israëlische gijzelaars in de enclave te bewerkstelligen.

De Golfstaat heeft, in coördinatie met de VS, gesprekken gevoerd met Hamas en Israëlische functionarissen over de vrijlating van gijzelaars.

Het toenemende geweld op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever heeft de vrees aangewakkerd dat het een derde front in een bredere oorlog zou kunnen worden, naast de noordelijke grens van Israël met Libanon.

De Israëlische militaire woordvoerder admiraal Daniel Hagari zei dat de IDF zich concentreerde op grondoperaties in het noorden van Gaza "om onze gijzelaars te bevrijden en Gaza te bevrijden van Hamas".

"We zullen ons plan aanpassen om bij de doelstellingen te blijven, en het zal lang duren", voegde hij eraan toe.

Hij zei dat het Israelische leger een netwerk van Hamas-tunnels, commandocentra en raketwerpers heeft blootgelegd onder en grenzend aan ziekenhuizen in het noorden van Gaza.

"Hamas exploiteert systematisch ziekenhuizen als onderdeel van zijn oorlogsmachine", zei Hagari tegen verslaggevers.

In een verklaring riep Hamas de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op om een internationale commissie te vormen die ziekenhuizen zou bezoeken om de "valse beweringen" van Israël te weerleggen dat Hamas deze zou gebruiken om aanvallen uit te voeren.

'Gruwelijke nachtmerrie'

Het humanitaire bureau van de VN schat dat bijna 1,5 miljoen van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza intern ontheemd zijn.

De hulp die momenteel Gaza binnenkomt is "bij lange na niet" genoeg om aan de behoeften van de mensen te voldoen, zei Cindy McCain, hoofd van het Wereldvoedselprogramma, na een bezoek aan de grensovergang bij Rafah.

"Mensen leven in een gruwelijke nachtmerrie", zei McCain. "Voedsel en water raken op. Er is een gestage stroom hulp nodig om nu aan de wanhopige behoeften te voldoen."

In Zuid-Turkije gebruikte de politie traangas en waterkanonnen toen honderden mensen tijdens een pro-Palestijnse bijeenkomst probeerden een luchtmachtbasis te bestormen waar Amerikaanse troepen zijn gehuisvest, uren voordat Blinken maandag in Ankara zou zijn voor gesprekken over Gaza.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May