Ramadhin: 150% salarisverhoging voor artsen kan niet
02 Nov, 14:07
foto
Minister Amar Ramadhin


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is er verbaasd over dat de Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) de acties heeft verscherpt. Volgens hem wordt een verkeerde interpretatie gegeven over dat hij zou bemiddelen over het wensenpakket. De bewindsman zegt in gesprek met Starnieuws dat de VRA 150% loonsverhoging wil. Dit kan in geen geval worden gegeven, stelt Ramadhin. Er worden ook eisen gesteld door de artsen, die in loondienst zijn van de overheid, die niet gangbaar zijn.

Ramadhin merkt op dat de VRA zich op het standpunt stelt dat de minister geen gesprekspartner is maar de directie van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Er wordt echter maanden onderhandeld, zonder dat er schot in de zaak komt. Er kan niet worden voldaan aan de zaken die worden gevraagd in het wensenpakket. De bewindsman is gevraagd om op 23 oktober aanwezig te zijn als toehoorder bij de onderhandeling tussen de VRA en de directie van RGD. De verschillende inzichten zijn toen aangehoord.

De VRA had gevraagd om de loonsverhoging en enkele andere zaken die gevraagd worden voor te leggen aan de clusterminsters die gaan over loonsverhogingen. Toen is hen reeds voorgehouden dat 150% salarisverhoging niet realistisch is en niet kan worden gegeven. "De eis is onuitvoerbaar", benadrukt Ramadhin. Hij heeft deze kwestie ook besproken met zijn collega van Financiën & Planning die heeft aangegeven dat niet kan worden voldaan aan de eis. Aan de VRA is gevraagd om het wensenpakket in heroverweging te nemen.

Overigens hebben de minister en de directie aan de VRA gevraagd om de acties die gevoerd werden te beëindigen. "Terwijl er onderhandeld wordt, kunnen er geen acties gevoerd worden", benadrukt Ramadhin. Dit is ook in strijd met de ILO-conventie. De VRA heeft de middagpoli weer gedraaid, maar de weekenddiensten niet. Dat moet ook verteld worden aan de samenleving. Ook wil de VRA volgens de bewindsman afwijken van toelagen die de bond van personeel bij de RGD krijgt. Dit is ook in strijd met wat is afgesproken. Verschillende eisen wijken af van wat gangbaar is, stelt Ramadhin.

De VRA moet conform het contract dat getekend de werkzaamheden verrichten. Volgens de bewindvoerder op Volksgezondheid is er geen reden voor de VRA om actie te voeren, want er wordt nog steeds onderhandeld. Als het werk niet volgens de overeenkomst wordt uitgevoerd, zullen er maatregelen komen. Het ministerie en de directie van de RGD zijn in beraad met de advocaat en deskundigen over te ondernemen stappen. De zaak moet niet verder escaleren "maar men moet ons niet uitlokken". Het ministerie en de leiding van de RGD zijn nog steeds bereid om te praten, maar niet met het mes op de keel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May