Doden door orkaan Otis blijven stijgen, tol op 48
31 Oct, 02:57
foto


Het dodental als gevolg van orkaan Otis is gestegen tot 48. De verwachting is dat het cijfer zal blijven stijgen, terwijl families hun dierbaren begraven. Orkaan Otis van categorie 5 kwam woensdag aan land in de zuidelijke Pacifische kust van Mexico. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in Acapulco.

Het Mexicaanse burgerbeschermingsagentschap zei in een verklaring dat 43 van de doden zich in de badplaats Acapulco bevonden en vijf in het nabijgelegen Coyuca de Benitez. De gouverneur van de deelstaat Guerrero had het aantal vermisten eerder verhoogd van 10 een dag eerder, naar 36. Het dodental steeg nadat de autoriteiten het zaterdag hadden verhoogd tot 39.

In Acapulco hielden families zondag begrafenissen voor de doden en zetten ze hun zoektocht naar essentiële zaken voort, terwijl overheidsmedewerkers en vrijwilligers straten schoonruimden die verstopt waren met modder en puin van de krachtige orkaan van categorie 5.

Katy Barrera (30) zei zondag dat de familie van haar tante bedolven werd onder een aardverschuiving toen tonnen modder en steen op hun huis vielen. Het lichaam van haar tante werd gevonden met de stoffelijke resten van hun drie kinderen, in de leeftijd van 2 tot 21 jaar. Haar oom werd nog steeds vermist. Afzonderlijk bleven Barrera’s eigen moeder en broer ook vermist.

"Het water kwam samen met de rotsen en de modder naar binnen en begroef ze volledig", zei Barrera, die buiten een plaatselijk mortuarium stond, over de familie van haar tante.

Zondag hebben de autoriteiten de lichamen van haar tante en de twee jongste kinderen vrijgegeven aan familieleden. Lichamen in witte zakken werden in open kisten achterin lijkwagens geladen. De oudste dochter was de dag ervoor al begraven.

Terwijl ze zich voorbereidde om haar familieleden te laten rusten, uitte Barrera – die nauwelijks de kans had gehad om naar haar eigen moeder en broer te zoeken – haar wanhoop en frustratie over de hulp en het personeel dat ze in de toeristische gebieden van de stad had gezien. In hun buurt echter, hoog op een berghelling getroffen door aardverschuivingen, bleef hulp uit.

"Er zijn heel veel mensen hier in het mortuarium, hele gezinnen, gezinnen van zes, gezinnen van vier, zelfs acht personen", zei ze. "Ik wil de autoriteiten vragen niet te liegen… er zijn veel mensen die dood aankomen."

Gedurende een korte tijd buiten het mortuarium arriveerden op zondagochtend minstens zes gezinnen, sommigen op zoek naar familieleden; andere identificerende instanties en weer anderen die verklaringen afleggen aan de autoriteiten.

De sombere konvooien van lijkwagens en familieleden doorkruisten een groot deel van het gehavende Acapulco op weg naar de begraafplaats, langs geplunderde winkels, straten bezaaid met puin en soldaten die omgevallen bomen weghakten.

President Andrés Manuel López Obrador zei zaterdag dat zijn tegenstanders proberen de tol op te drijven om hem politieke schade toe te brengen, maar omdat honderden families nog steeds wachten op bericht van dierbaren, zou de tol waarschijnlijk blijven stijgen.

Otis crashte woensdag vroeg aan land met verwoestende windsnelheden van 266 km per uur, nadat hij zo snel sterker was geworden waardoor mensen weinig tijd hadden om zich voor te bereiden.

Kristian Vera stond zaterdag op een strand in Acapulco en keek uit naar tientallen gezonken boten, waaronder drie van haarzelf, allemaal gemarkeerd door drijvende boeien of die gewoon uit het water staken.

Ondanks dat ze haar levensonderhoud verloor tijdens de brute aanval van Otis op de kust, voelde ze zich gelukkig. Eerder op de dag zag ze hoe een lichaam uit het water werd gehaald en zag ze gezinnen komen en gaan, op zoek naar hun dierbaren.

Otis begon als een tropische storm en groeide binnen slechts twaalf uur uit tot een catastrofale orkaan van categorie 5.

Leunend tegen een kleine houten vissersboot, net als die van haar, op zijn kant gelegen op een strand bezaaid met afval en omgevallen bomen, legde ze uit dat sommige van de mensen die stierven ofwel vissers waren die voor hun boten zorgden, ofwel kapiteins van jachten die door hun eigenaren op de hoogte waren gesteld om er zeker van te zijn dat hun boten in orde waren toen Otis naderde als een tropische storm.

"Die nacht was ik zo bezorgd omdat ik hiervan leef, het is de manier waarop ik mijn kinderen voed", zei Vera. "Maar toen ik begon te voelen hoe sterk de wind was, zei ik: 'Morgen heb ik geen boot, maar als God het wil, zal Acapulco wel een andere dag zien.'"

Militair personeel en vrijwilligers werkten zaterdag langs de belangrijkste toeristenstrook van Acapulco en Salgado maakte zondag bekend dat de boulevard was vrijgemaakt van puin.

Salgado zei ook dat de nationale elektrische company meldde dat bij 58% van de huizen en bedrijven in Acapulco de stroom had hersteld en dat 21 watertankers water naar afgelegen wijken brachten.

Maar aan de rand van de stad lagen de wijken in puin.

De hulp komt traag op gang. De verwoesting door de storm sloot de stad voor de eerste dag af van bijna 1 miljoen inwoners, en omdat Otis dinsdag zo snel was geïntensiveerd, was er van tevoren weinig tot niets voorbereid.

De militaire aanwezigheid in het gebied groeide tot 15.000. López Obrador had de strijdkrachten opgeroepen om controleposten in de stad op te zetten om plunderingen en diefstallen te ontmoedigen.

De federale civiele beschermingsorganisatie telde 220.000 huizen die door de storm beschadigd waren, zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May