Jamaica opgeschrikt door aardbeving met kracht van 5,4
30 Oct, 14:04
foto
De aardbeving heeft zich op een ondiepe diepte van 10 kilometer voorgedaan.


Een aardbeving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter heeft Jamaica vandaag, maandag, getroffen, waardoor mensen gebouwen moesten ontvluchten te midden van hevige schokken.Volgens de Amerikaanse Geological Survey vond de aardbeving plaats op ongeveer vier kilometer ten westen-noordwesten van Hope Bay. Het gebeurde op een ondiepe diepte van 10 kilometer.

Er waren geen directe meldingen van schade of gewonden.

De aardbeving veroorzaakte paniek op het eiland. Leden die de bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit bijwoonden die maandag begon, konden op camera worden gezien toen ze vluchtten voordat de uitzending werd afgebroken.

Hoewel kleine aardbevingen in en rond Jamaica gebruikelijk zijn - zo'n 200 per jaar-, zijn grote zeldzaam. De verwoestende aardbeving in Port Royal vond plaats in 1692, waarbij een deel van de stad in zee zonk. In 1907 trof een aardbeving de hoofdstad Kingston, waarbij meer dan 1.000 mensen om het leven kwamen. Volgens de University of the West Indies in Mona, Jamaica werd in maart 1957 een nieuwe grote aardbeving gemeld, die vooral westelijk Jamaica trof.

Het eiland ligt bovenop de breukzone Enriquillo-Plantain Garden, die het deelt met Haïti en de Dominicaanse Republiek, volgens de US Geological Survey.

De aardbeving die iets meer dan een uur geleden plaatsvond, is ook gevoeld in de Bahama's, Haïti, Cayman islands en Cuba.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May