NDP: Beschieting bij LIM FM verhoogt sfeer intimidatie
27 Oct, 08:48
foto


De NDP betreurt het gebeurde waarbij onlangs sprake is geweest van het lossen van schoten in de nabijheid van het radiostation LIM FM van de bekende radiopresentator Clifton Limburg. Daarbij zijn volgens de berichten kogelinslagen waar te nemen aan het voertuig van zijn wederhelft.

Dat de daders hiertoe zijn overgegaan is kwalijk. Hoewel nog niet duidelijk is wat het doel van deze laffe daad was, draagt het zeker bij aan de sfeer van intimidatie waaronder de laatste tijd journalisten en mediawerkers hun werk moeten doen. De verschillende acties, brieven en verklaringen van de Surinaamse Journalisten Vereniging (SVJ) spreken voor zich.
                  
De partij volgt de verslechterde situatie met betrekking tot persvrijheid en veiligheid op de voet. Intimidatie en zelfs geweld worden ingezet om journalisten en mediawerkers monddood te maken.

Wij brengen de vele gevallen in herinnering met als meest recente het afsnauwen van een journalist door de vicepresident en het weigeren vragen te beantwoorden. Er is al eerder geschoten op een voertuig van journalisten en er is zelfs een granaat gegooid onder de auto bij de woning van de journalist die gewelddadig was aangepakt door de beveiliging van de vicepresident. De vele andere gevallen en telefonische bedreigingen en intimidatie van media mensen komen hier  nog bij. Dit alles schept een sfeer van angst en leidt vaker tot zelfcensuur.

Vanuit de SVJ zijn er vele verzoeken bij de beleidsmakers en de president om verbetering van de communicatie tussen de media en de regering, echter, ondanks de vele beloften van de president verslechtert de situatie. Deze situatie heeft ertoe geleid dat ons land behoorlijk achteruit is gegaan wat betreft de index voor persvrijheid. Het recht van vrije meningsuiting via media of van burgers is een belangrijke peiler van de democratische rechtsstaat en moet worden beschermd.

De NDP roept derhalve de autoriteiten op om de daders zo snel als mogelijk op te sporen en te berechten, hopende dat deze zaak niet in de zoveelste doofpot belandt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May