NV EBS en de energiemarkt
22 Oct, 08:51
foto


In de editie van 20 oktober van StarNieuws werden we geconfronteerd met een energievraagstuk: een probleem dat zich niet zo makkelijk laat omschrijven, omdat niet geheel duidelijk is waar de knelpunten moeten worden gezocht en gevonden.

Het betreft dit bericht: "De opwekcapaciteit van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) in het gebied Paramaribo, Para, Wanica, Saramacca, Commewijne (EPAR) is afgenomen. Dit komt door een storing van een opwekunit met een grote capaciteit. Deze storing zal volgens de EBS een grote impact op de levering van stroom hebben. De geschatte duur voor de reparatie is ongeveer 2 maanden."

Om de energieleverantie te garanderen, moeten alle opties 'objectief en transparant' onderzocht worden. Daarbij is participatie van de private sector essentieel, maar gezien de manier waarop de overheid met de monopolistische (staatsonderneming) NV Energiebedrijven Suriname (EBS) omgaat, is hier niet veel ruimte voor.

Overigens, de naam is misleidend omdat de NV uit slechts 1 (één) bedrijf bestaat, weliswaar met opwekcentrales in Paramaribo (aan de Saramaccastraat), Clarapolder en Wageningen (in het district Nickerie) Apoera (in het district Sipaliwini), Coronie, en Moengo en Albina (in het district Marowijne), maar dat zijn geen zelfstandige entiteiten.

De energie die wereldwijd gebruikt wordt, is nu nog grotendeels afkomstig van fossiele brandstoffen (kolen, aardgas en aardolie). Niet alleen is die voorraad eindig, het zorgt ook voor klimaatverandering. Maar er is wel vooruitgang: het gebruik van hernieuwbare bronnen stijgt – bronnen die steeds weer worden aangevuld.

Duurzame energie, groene energie, hernieuwbare energie of schone energie, is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld.

De vormen van hernieuwbare energie die wereldwijd het meest gebruikt worden, zijn biomassa, waterkracht, waterstofenergie, windenergie, zonne-energie en aardwarmte. Windenergie en aardwarmte liggen bij ons niet voor de hand, maar niets staat de ontwikkeling en het gebruik van andere genoemde vier alternatieve energiebronnen in de weg. De NV EBS moet wel oppassen niet voor één gat gevangen te gaan zitten!

Het volgend artikel is een wake up call.

George Orie

Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen

•    Wereldwijde revolutie in schone energie gaat steeds sneller
•    Analyse van denktank Ember
•    Helft van de landen is al over piek van fossiele brandstoffen heen

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus “op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector”.

 
http://akintech.weebly.com/grijze-energie.html

Dat is de conclusie van de onafhankelijke denktank Ember na analyse van de nationale gegevens van landen. De resultaten laten zien dat 107 elektriciteitsmarkten al minstens vijf jaar geleden hun piek bereikten voor elektriciteitsopwekking uit steenkool, gas en olie.
De uitstoot door elektriciteitsopwekking in deze 107 economieën - voornamelijk gelegen in Noord-Amerika, Europa en Oceanië - zou de afgelopen tien jaar ook met bijna een vijfde zijn gedaald. Dit komt omdat de opwekking van duurzame energie er sterk is toegenomen.

Neerwaartse trend
Samen vertegenwoordigen deze markten 38 procent van de wereldwijde vraag naar elektriciteit, berekende de denktank.
Economieën die al minstens een jaar over de piek van de fossiele brandstoffen heen zijn, tellen voor meer dan 50 procent van de totale wereldwijde vraag naar elektriciteit. "Dat toont aan dat er een aanhoudende neerwaartse trend aan de gang is", zegt Dave Jones van Ember. "Niet veel mensen beseffen dat energiesectoren in veel landen al volop inzetten op de afbouw van fossiele brandstoffen. In veel landen gebeurde dat ook gelijktijdig met de stijgende vraag naar elektriciteit", zegt hij.

Vietnam en Jordanië

Waar de EU, Oceanië en Noord-Amerika al stevig de daling hebben ingezet met respectievelijk 30, 20 en 15 procent minder elektriciteitsopwekking uit fossiele bronnen, zijn Azië en het Midden-Oosten nu stilaan hun piek aan het bereiken.
Maar ook hier zijn er goede leerlingen die aantonen dat de weg naar schone elektriciteitsopwekking al is ingezet: Vietnam heeft 16 procent minder energie uit fossiele bron opgewekt op een periode van drie jaar, en ook in Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten is het al bijna vijf jaar geleden dat ze op het hoogtepunt van energie uit fossiele brandstoffen zaten.

Afrika
"Afrika heeft als continent een plateau bereikt", schrijven de auteurs van de studie. "Dezelfde afvlakking zien we al ongeveer tien jaar in Latijns-Amerika en de Caraïben."

"Zonne-energie en windenergie zijn zo succesvol dat zelfs in veel belangrijke opkomende economieën de piek voor fossiele brandstoffen nabij is. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk van fossiele achteruitgang in de wereldwijde energiesector", stelt Jones.

(Bron: IPS)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May