NV EBS en de energiemarkt
In de editie van 20 oktober van StarNieuws werden we geconfronteerd met een energievraagstuk: een probleem dat zich niet zo makkelijk laat omschrijven, omdat niet geheel duidelijk is waar de knelpunten moeten worden gezocht en gevonden.
Om de energieleverantie te garanderen, moeten alle opties 'objectief en transparant' onderzocht worden. Daarbij is participatie van de private sector essentieel, maar gezien de manier waarop de overheid met de monopolistische (staatsonderneming) NV Energiebedrijven Suriname (EBS) omgaat, is hier niet veel ruimte voor.
Overigens, de naam is misleidend omdat de NV uit slechts 1 (één) bedrijf bestaat, weliswaar met opwekcentrales in Paramaribo (aan de Saramaccastraat), Clarapolder en Wageningen (in het district Nickerie) Apoera (in het district Sipaliwini), Coronie, en Moengo en Albina (in het district Marowijne), maar dat zijn geen zelfstandige entiteiten.
De energie die wereldwijd gebruikt wordt, is nu nog grotendeels afkomstig van fossiele brandstoffen (kolen, aardgas en aardolie). Niet alleen is die voorraad eindig, het zorgt ook voor klimaatverandering. Maar er is wel vooruitgang: het gebruik van hernieuwbare bronnen stijgt – bronnen die steeds weer worden aangevuld.
Duurzame energie, groene energie, hernieuwbare energie of schone energie, is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld.
Het volgend artikel is een wake up call.
George Orie
Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen
• Wereldwijde revolutie in schone energie gaat steeds sneller
• Analyse van denktank Ember
• Helft van de landen is al over piek van fossiele brandstoffen heen
De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus “op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector”.
http://akintech.weebly.com/grijze-energie.html
Dat is de conclusie van de onafhankelijke denktank Ember na analyse van de nationale gegevens van landen. De resultaten laten zien dat 107 elektriciteitsmarkten al minstens vijf jaar geleden hun piek bereikten voor elektriciteitsopwekking uit steenkool, gas en olie.
De uitstoot door elektriciteitsopwekking in deze 107 economieën - voornamelijk gelegen in Noord-Amerika, Europa en Oceanië - zou de afgelopen tien jaar ook met bijna een vijfde zijn gedaald. Dit komt omdat de opwekking van duurzame energie er sterk is toegenomen.
Neerwaartse trend
Samen vertegenwoordigen deze markten 38 procent van de wereldwijde vraag naar elektriciteit, berekende de denktank.
Economieën die al minstens een jaar over de piek van de fossiele brandstoffen heen zijn, tellen voor meer dan 50 procent van de totale wereldwijde vraag naar elektriciteit. "Dat toont aan dat er een aanhoudende neerwaartse trend aan de gang is", zegt Dave Jones van Ember. "Niet veel mensen beseffen dat energiesectoren in veel landen al volop inzetten op de afbouw van fossiele brandstoffen. In veel landen gebeurde dat ook gelijktijdig met de stijgende vraag naar elektriciteit", zegt hij.
Vietnam en Jordanië
Waar de EU, Oceanië en Noord-Amerika al stevig de daling hebben ingezet met respectievelijk 30, 20 en 15 procent minder elektriciteitsopwekking uit fossiele bronnen, zijn Azië en het Midden-Oosten nu stilaan hun piek aan het bereiken.
Maar ook hier zijn er goede leerlingen die aantonen dat de weg naar schone elektriciteitsopwekking al is ingezet: Vietnam heeft 16 procent minder energie uit fossiele bron opgewekt op een periode van drie jaar, en ook in Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten is het al bijna vijf jaar geleden dat ze op het hoogtepunt van energie uit fossiele brandstoffen zaten.
Afrika
"Afrika heeft als continent een plateau bereikt", schrijven de auteurs van de studie. "Dezelfde afvlakking zien we al ongeveer tien jaar in Latijns-Amerika en de Caraïben."
(Bron: IPS)
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar