VS vetoot stemming VN-Veiligheidsraad over Israël en Gaza
18 Oct, 16:40
foto
Washington heeft zijn veto gebruikt tijdens de stemming in de VN-Veiligheidsraad over een resolutie over het conflict tussen Israël en Hamas-militanten.


De Verenigde Staten (VS) heeft woensdag, vandaag, zijn veto uitgesproken over een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) die zou hebben opgeroepen tot humanitaire pauzes in het conflict tussen Israël en Palestijnse Hamas-militanten om humanitaire hulp toegang te geven tot de Gazastrook.

De stemming over de door Brazilië opgestelde tekst werd de afgelopen dagen twee keer uitgesteld, omdat Washington probeerde de toegang tot Gaza te bemiddelen. Twaalf leden stemden woensdag voor de ontwerptekst, terwijl Rusland en Groot-Brittannië zich onthielden.

"Wij zijn ter plaatse bezig met het harde werk van de diplomatie", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, na de stemming tegen de 15 leden tellende raad. "Wij geloven dat we die diplomatie moeten laten plaatsvinden."

"Ja, resoluties zijn belangrijk. En ja, deze raad moet zich uitspreken. Maar de acties die we ondernemen moeten gebaseerd zijn op de feiten ter plaatse en directe diplomatie-inspanningen ondersteunen. Dat kan levens redden. De raad moet dit goed doen," zei ze.

Washington beschermt traditioneel zijn bondgenoot Israël tegen elke actie van de Veiligheidsraad.

"We zijn zojuist opnieuw getuige geweest van de hypocrisie en de dubbele moraal van onze Amerikaanse collega’s", zei de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia. Een door Rusland opgestelde resolutie waarin werd opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren werd maandag niet aangenomen.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep woensdag op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren om de vrijlating van gijzelaars en de toegang van humanitaire hulp tot Gaza mogelijk te maken.

Zelfverdediging
De Chinese VN-ambassadeur Zhang Jun beschuldigde de VS ervan vooraanstaande raadsleden te doen geloven dat de resolutie zou kunnen worden aangenomen nadat er tijdens de onderhandelingen geen commentaar op was gegeven of verzet was geuit.

"Het uiteindelijke resultaat van de stemming is ronduit ongelooflijk", zei hij tegen de raad.

Thomas-Greenfield zei dat de VS teleurgesteld was dat de ontwerpresolutie geen melding maakte van Israëls rechten op zelfverdediging en zij gaf Hamas de schuld van de humanitaire crisis in Gaza.

"We werken samen met Israël, zijn buurlanden, de Verenigde Naties en andere partners om de humanitaire crisis in Gaza aan te pakken. Het is van cruciaal belang dat voedsel, medicijnen, water en brandstof zo snel mogelijk Gaza binnenstromen", zei ze. "Laten we duidelijk zijn: de eigen acties van Hamas hebben dit veroorzaakt – deze ernstige humanitaire crisis in Gaza."

De ontwerpresolutie drong er ook bij Israël op aan – zonder het bij naam te noemen – om zijn bevel aan burgers en VN-personeel in Gaza om naar het zuiden van de Palestijnse enclave te verhuizen in te trekken en veroordeelt "de terroristische aanvallen van Hamas".

Israël heeft vorige week ongeveer 1,1 miljoen mensen in Gaza – bijna de helft van de bevolking – opdracht gegeven om naar het zuiden te verhuizen, terwijl het zich voorbereidt op een grondoffensief als vergelding voor de ergste Hamas-aanval op burgers in de 75-jarige geschiedenis van Israël.

Israël heeft Gaza volledig belegerd en onderworpen aan hevige bombardementen. Het heeft beloofd Hamas te vernietigen nadat de islamitische militante groepering 1.400 mensen had gedood en gijzelaars had gegrepen tijdens een aanval op Israël op 7 oktober.

Palestijnse functionarissen zeggen dat meer dan 3.000 Palestijnen zijn gedood.

De ontwerpresolutie van de VN veroordeelde alle geweld en vijandelijkheden tegen burgers en alle daden van terrorisme en riep op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May