Suriname wint award voor engineering Notebook in Singapore
17 Oct, 16:11
foto
Het notebook team dat zilver won in Singapore. Voor het eerst heeft Suriname meegedongen naar awards. Er is hard gewerkt om in de prijzen te vallen.


Het nationale Suriname Robotics Team de tweede plek weten te behalen voor de Katherine Johnson Award for Engineering Documentation in Singapore. Om in aanmerking te komen  voor deze award moesten  landen een Engineering Notebook indienen conform bepaalde criteria. De Notebook beschrijft het heel proces van robot ontwerp, testing tot aan finale oplevering inclusief game strategie. Goud ging naar team Jamaica en brons naar team Indonesië.

Het succes is geboekt op de For Inspiration and Recognition of Science and Technology’ ‘FIRST’ Global Challenge (FGC). Het is de eerste keer dat Suriname meegedongen heeft naar awards. "Dat we in de prijzen zijn gevallen en ook nog zilver hebben behaald, is een heel mooie resultaat voor de lange uren, die gemaakt zijn door het team dat aan de Notebook heeft gewerkt. Het was een intensieve samenwerking tussen het afreizend en niet afreizend team om alle data tijdig te verzamelen en gestructureerd in kaart te brengen met alle nodige afbeeldingen, testresultaten en berekeningen. Naast deze awards waren er ook diverse andere categorieën, maar niet voor allemaal had Suriname zich aangemeld", zegt Ashna Mahepal Manager Nationale Robotics Team Suriname

Het nationale team bestond uit 5 afreizende studenten, 2 mentors en een team manager, maar verder ook nog 12 niet afreizende teamleden onderverdeeld in onder andere mentors, social media team leden, support team. Ook Social Media team heeft vanwege zijn consistente deelname toegang gehad tot de prijzenpot en enkele prijsjes binnengehaald. Creativiteit, time management en teamwork waren hier de nodige ingrediënten.

In de Hydrogen Horizons (robotics) game challenge heeft Team Suriname in totaal 10 ranking matches gespeeld. Alhoewel de Suriname robot, WiNaWan, in 7 uit de 10 matches heeft kunnen scoren voor de global alliance door succesvol te hangen op de "Hydrogen Hub", heeft het niet kunnen behoren tot de hoogst scorende robots van dit jaar. Het  gemiddelde van alle 10 matches (gescoorde aantal ballen (gesimuleerde hydrogen en oxygen atoms) plus bonuses en multipliers) exclusief de laagste match score leverde elk team hun aparte ranking spot op de totale landen lijst op: zij die gingen voor de FIRST Global Grand Challenge Awards. Hiervoor zijn in de top 3 belandt team Kazakstan, team Venezuela en team China.

Dit jaar had team Suriname meer een focus op het hebben van een robot met alle mogelijke mechanismen om zo multi-inzetbaar te zijn op het veld binnen hun alliantie. De WiNaWan robot had een multi-ballen intake (hydrogen ballen collector), ball launcher (ook voor de hydrogen ballen) en een betrouwbare hangmechanisme en behoorde tot de weinige robots met een shooter gekoppeld aan ‘vision’ (camera voor precisie). Uiteindelijk bleek dat de robots met de simpelere ‘bucket’s de overhand wisten te hebben over de ‘schietende robots’ die een veel complexer applicatie van engineering en programming vereisten om een acceptabele accuraatheid op te leveren voor het scoren. De learning curve ligt dan wel veel hoger, maar kan zijn ten koste van aantal gescoorde ballen.

Op de terugweg uit Singapore heeft het team een dag vertraging gehad in Qatar en nog een in New York. Het team is inmiddels veilig terug in Suriname en kijkt uit naar het organiseren van enkele open dagen, waarbij organisaties en individuen informatie kunnen verkrijgen voor het starten van een eigen robotics Team. Het doel is om het nationale team te laten voortvloeien uit leden van meerdere teams dan de tot nog toe enige FIRST Global Nationale Robotics Team van Suriname getraind door Stichting Young Help Suriname. Een eerste sessie was reeds voor vertrek gehouden en in de planning staat om nog een reeks te organiseren voor het einde van het jaar. Inmiddels heeft Stichting Young Help Suriname een samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om op diverse scholen een STEM club te lanceren. Behalve STEM clubs, zijn ook pilot Young Leadership Clubs en Entrepreneurship clubs gestart.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May