China bespaart miljarden dollars aan gesanctioneerde olie-importen
13 Oct, 12:21
foto


China heeft dit jaar bijna 10 miljard dollar bespaard door recordaankopen van olie uit landen die onder westerse sancties vallen. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van berekeningen van gegevens van handelaren en scheepstrackers.

Een onbedoeld gevolg van de sancties die door de Verenigde Staten en anderen aan Rusland, Iran en Venezuela zijn opgelegd, is dat de importkosten van olie zijn verlaagd voor raffinaderijen in de economische toprivaal China, dat vaak zulke 'eenzijdige' straffen bekritiseert.

In de analyse van Reuters van de Chinese besparingen op olie-aankopen uit de drie gesanctioneerde landen wordt vergeleken wat Chinese importeurs zouden hebben betaald als ze soortgelijke hoeveelheden van niet-gesanctioneerde producenten zouden hebben gekocht.

De goedkopere importen zijn een zegen geweest door de doorvoer en de marges te vergroten voor de op een na grootste olieconsument en raffinaderij ter wereld. Vooral voor kleine onafhankelijke exploitanten die bekend staan als 'theepotten' zijn deze importen een reuze meevaller. En terwijl het land kampt met economische tegenwind, heeft het de lucratieve export van diesel en benzine door staatsbedrijven vergemakkelijkt.

De aankopen van China zijn ook een inkomstenbron voor Moskou, Teheran en Caracas, waarvan de economieën anders worden ingeperkt door westerse sancties en een daling van de investeringen.

China verscheepte in de eerste negen maanden van 2023 een recordaantal van 2,765 miljoen vaten ruwe olie per dag over zee vanuit Iran, Rusland en Venezuela, volgens een gemiddelde van gegevens van tankertrackers Vortexa en Kpler.

De drie landen waren tussen januari en september goed voor een kwart van de Chinese import, tegen ongeveer 21% in 2022 en het dubbele van het aandeel van 12% in 2020, zo blijkt uit de analyse van Reuters, waardoor alternatieven uit het Midden-Oosten, West-Afrika en Zuid-Amerika worden verdrongen.

Hoewel de besparingen een fractie vormen van de Chinese olie-importrekening, zijn ze van belang voor onafhankelijke raffinaderijen die "opportunistische kopers zijn en actief op zoek gaan naar koopjes", zegt Kang Wu, mondiaal hoofd van de vraagonderzoek bij S&P Global Commodity Insights.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gereageerd op specifieke vragen van Reuters. In plaats daarvan herhaalde het in een verklaring zijn standpunt dat Beijing tegen unilaterale sancties is en dat de normale Chinese handel respect en bescherming verdient.

De Chinese Algemene Administratie van Douane heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Russische invoer

Van januari tot september leverde Rusland 1,3 miljoen vaten ruwe olie per dag, gebaseerd op het gemiddelde van de gegevens van Vortexa en Kpler. Volgens Chinese handelsbronnen importeerde China ook ongeveer 800.000 vaten per dag ESPO-ruwe olie via een pijpleiding.

De import over zee bestaat voornamelijk uit ESPO vanuit de Russische haven Kozmino in de Stille Oceaan en uit de Oeral vanuit de Oostzee.

Van januari tot september groeiden de totale Russische transporten met ruim 400.000 vaten per dag ten opzichte van een jaar eerder, onder aanvoering van de Oeral, volgens Vortexa, omdat sancties als gevolg van de Moskouse invasie van Oekraïne leidden tot een massale verlegging van de oliestromen van Europa naar India en China.

China heeft dit jaar 4,34 miljard dollar bespaard door Russische olie te importeren, gebaseerd op Reuters' vergelijking van de maandelijkse prijsverschillen tussen ESPO en Tupi ruwe olie uit Brazilië, en Oeral versus Oman, waarbij prijsinformatie van handelaren werd gebruikt.

Voor de import van Venezolaanse olie, voornamelijk zware Merey, bespaarde China gemiddeld $10 per vat ten opzichte van vergelijkbare Colombiaanse ruwe olie uit Castilla, zo bleek uit de berekeningen op basis van de handelsgegevens. Het land bespaarde ongeveer $15 per vat door Iraanse ruwe olie te kopen ten opzichte van Oman-olie.

China heeft ongeveer 4,2 miljard dollar bespaard door in dezelfde periode een recordaantal van 1 miljoen vaten per dag uit Iran te importeren, 60% boven de pieken vóór de sancties die de Chinese douane in 2017 optekende met 623.000 vaten per dag, terwijl Teheran de productie tot bijna het maximale niveau verhoogde en kortingen aanbood. steil als $17 per vat ten opzichte van Brent.

Ter vergelijking: Oman had in de eerste negen maanden van dit jaar gemiddeld een premie van $2 boven Brent.

Met een instroom van Venezolaanse olie tussen januari en september van ongeveer 430.000 vaten per dag, volgens het gemiddelde van de Vortexa- en Kpler-gegevens. China's besparing door de aankoop van Venezolaanse olie was $1,17 miljard.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat prijsplafonds voor Russische olie ervoor zorgen dat kopers 'harder kunnen onderhandelen' bij hun aankopen, waardoor de inkomsten van Moskou worden beperkt.

Sinds 2021 heeft de VS sancties opgelegd aan meer dan 180 personen en entiteiten die handelen in Iraanse olie en petrochemicaliën, en de impact van de sancties heeft geleid tot hyperinflatie in Iran en heeft zijn munt laten kelderen, zei de woordvoerder.

De handhaving van de Amerikaanse sancties tegen Venezuela zal doorgaan en de relatie van de Maduro-regering met China getuigt niet van kracht, maar van haar isolement 'binnen de wereldgemeenschap'.

Theepot marges
Nu de staatsraffinaderijen Sinopec en PetroChina volledig hebben afgezien van het kopen van Iraanse en Venezolaanse ruwe olie, hebben de theepotten zich tegoed gedaan aan scherp geprijsde olie van de twee leveranciers.

Volgens het Chinese adviesbureau JLC draaiden de theepotten in het raffinagecentrum van de provincie Shandong in de eerste drie kwartalen van 2023 op 65,7% van de capaciteit, een stijging met 4,2 procentpunten, wat marges genereerde op de verwerking van geïmporteerde ruwe olie van 567 yuan ($77,63) per ton, vergeleken met 50 yuan een jaar geleden.

Het voordeel van meer kostenbesparingen is echter beperkt omdat theepotten worden beperkt door importquota voor ruwe olie, terwijl er geen exportquota voor brandstof gelden, evenals door toezicht van de regelgeving.

"Dit geldt vooral voor de raffinaderijen in Shandong, die, als ze worden onderworpen aan een nieuwe ronde van hardhandig optreden, zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, een harde grens zouden kunnen stellen aan de hoeveelheid die Iran exporteert", zegt Viktor Katona, Kplers hoofdanalist voor ruwe olie.

Eerder dit jaar heeft de douane de inspecties van zware ruwe ladingen op weg naar Shandong geïntensiveerd, nadat ze had vastgesteld dat verschillende Iraanse zendingen verkeerd waren geëtiketteerd als verdund bitumen om de importquota te omzeilen.

Als de VS de handhaving van de sancties tegen Teheran vanwege de recente crisis in Israël aanscherpt, zou dat ook de Iraanse olie-export kunnen beteugelen, zeggen analisten. De meeste olie uit Iran vloeit naar China.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May