Column: Afhankelijkheid
12 Oct, 00:59
foto
Het resultaat van Natio na twee gespeelde wedstrijden in de Concacaf Nations League.


Na twee gespeelde wedstrijden in de Concacaf Nations League heeft Natio slechts één competitiepunt vergaard, omdat er gelijk gespeeld werd tegen Grenada, terwijl de wedstrijd tegen Cuba verloren ging. Die ene competitiepunt is goed voor de vijfde plaats in groep B en zoals bekend mogen slechts de twee topgeplaatste landen verder naar de kwartfinales. Het voorgaande houdt in dat Natio niet alleen flink aan de bak moet in de resterende twee wedstrijden, maar ook afhankelijk is van het resultaat van andere landen in de groep. Worden beide wedstrijden gewonnen, dan komen er zes competitiepunten erbij, hetgeen het totaal brengt op zeven punten. Dit aantal zou toch onvoldoende kunnen zijn indien Jamaica en Cuba of Honduras ook erin slagen om hun wedstrijden in winst om te zetten. In dat geval zullen dus Jamaica en Cuba of Honduras beslag leggen op de tickets voor de kwartfinales.

Ook indien Honduras erin slaagt Cuba in beide wedstrijden de baas te blijven, zal Natio buiten de boot vallen. De gunstigste situatie voor Natio is dus dat Cuba en Honduras elkaar in de onderlinge confrontaties in evenwicht houden, waardoor ze respectievelijk op zes om vijf punten eindigen. Echter zullen beide landen er alles aan doen om de volle winst binnen te halen, dus lijkt het onwaarschijnlijk dat het hierboven geschetste scenario van twee gelijkspelen, Natio in de schoot zal worden geworpen. Theoretisch gezien lijkt Jamaica met vierpunten –gezien de tegenstanders-, het meest zeker van een plek in de volgende ronde, echter moeten ook de Reggae boyz minstens een wedstrijd in winst omzetten om niet afhankelijk te zijn van overige resultaten.

Het bovenstaande maakt duidelijk dat Natio niet in staat is om op eigen kracht de volgende ronde te halen. Natuurlijk is de bal rond en kan er van alles gebeuren, maar de realiteit is dat Natio alvast zijn deel moet doen, door de eigen wedstrijden te winnen. Mogelijkerwijs kunnen de overige resultaten positief uitvallen voor Natio.  Ondanks dit nadelig uitgangspunt bij de start van de derde wedstrijddag, is Natio het aan het Surinaamse publiek verschuldigd om een aantrekkelijke wedstrijd neer te zetten en de broodnodige volle winst, binnen te halen. Het publiek smacht naar attractief voetbal dat uiteindelijk het gewenste resultaat moet opleveren.
 
Ten slotte is het te hopen dat de bondscoach niet zwicht voor de ‘publieke opinie’ , maar met zijn sterkst mogelijke selectie aantreedt om het karwei te klaren. Natio is bezig met een proces waarbij de benadering van voetbal totaal anders is. Zowel op technisch als organisatorisch vlak moet er nog heel wat veranderen om het elftal weerbaar te maken. Momenteel is Natio nog niet op het gewenste niveau, omdat Winter steeds weer geconfronteerd wordt met afzeggingen, waardoor hij nog steeds geen vaste kern heeft. Voorts moet alle negativiteit vanuit de gemeenschap achterwege gelaten worden, zodat de professionals zich geschraagd weten door het publiek. Hoewel elke verliespartij pijnlijk is, schieten we niet op met lelijke opmerkingen richting de staf en spelersgroep.

Het feit dat spelers keer op keer acte de présence geven en ondanks alle ontberingen hun schouders onder het werk zetten om Natio op een hoger niveau te brengen, laat zien dat ze wel toegewijd zijn. Geen enkele sporter vindt het leuk om keer op keer te verliezen, dus de slechte prestaties liggen ongetwijfeld ook hen zwaar op de maag. Het is zaak dat alle actoren gaan beseffen dat goede prestaties niet uit de lucht komen vallen, maar het resultaat zijn van talloze vereende inspanningen.

Mireille Hoepel
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November