Lula waarschuwt VN voor risico op staatsgreep in Guatemala
20 Sep, 02:55
foto
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva spreekt de 78e zitting van de Algemene Vergadering van de VN toe in New York City, VS. (Foto: AP)


De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva waarschuwde dinsdag de wereldleiders bij de Verenigde Naties voor het vooruitzicht van een staatsgreep in Guatemala, in navolging van de Amerikaanse zorgen over de risico's voor de democratie in het Midden-Amerikaanse land na de verkiezingen van vorige maand.

"In Guatemala bestaat het risico van een staatsgreep, die de inauguratie van de winnaar van de democratische verkiezingen zou belemmeren", zei Lula tegen de Algemene Vergadering van de VN.

Vorige week deed het hoogste openbaar ministerie in Guatemala een inval in verkiezingsfaciliteiten en opende verzegelde stembiljetten van de verkiezingen, waarbij de verkozen anti-corruptie-president Bernardo Arevalo en zijn Semilla-partij met overweldigende meerderheid als winnaar uit de bus kwamen. Aanklagers beweren onregelmatigheden bij de registratie van Semilla-leden voorafgaand aan de stemming, wat de partij heeft ontkend.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Organisatie van Amerikaanse Staten, Francisco Mora, heeft er maandag bij de Guatemalteekse autoriteiten op aangedrongen hun 'intimidatie-inspanningen' tegen verkiezingsfunctionarissen en leden van de partij van Arevalo te beëindigen. Mora noemde de inval 'een aanval op de rechtsstaat'.

Arevalo schortte vorige week zijn deelname aan de machtsoverdracht op totdat "de noodzakelijke institutionele (en) politieke omstandigheden zijn hersteld."

Lula's opmerkingen over Guatemala kwamen verrassend overeen met die van Washington voor een leider die niet altijd oog in oog heeft gestaan met de Verenigde Staten.

In zijn VN-toespraak zei hij dat zijn regering zich zou blijven uitspreken tegen het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba. Hij riep ook op tot een vreedzame oplossing van de oorlog in Oekraïne door dialoog, en bekritiseerde de militaire uitgaven.

Lula zei dat het aanhoudende conflict in Oekraïne het bewijs was van het verlies aan geloofwaardigheid van de VN-Veiligheidsraad, en hij hekelde multilaterale instellingen omdat ze er niet in slaagden de mondiale vrede te bevorderen en de armoede terug te dringen.

Hij viel ook het Internationale Monetaire Fonds aan omdat het de arme landen niet vertegenwoordigt, en de Wereldhandelsorganisatie omdat het het toegenomen protectionisme in de wereld niet afwendt.
Advertenties