Nog niet genoeg voorraad gas om te commercialiseren
19 Sep, 00:01
foto
Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies. (Foto: Ranu Abhelakh)


Op dit moment is er niet genoeg voorraad gas om dit net als olie commercieel te exploiteren. TotalEnergies en haar partners willen vanaf 2028 de 700 miljoen vaten aardolie die op zee zijn ontdekt, gaan verwerken. Er zijn ook gasvelden ontdekt, maar die zullen niet worden verwerkt. Er is niet genoeg voorraad om er winst uit te halen. Met buurland Guyana samenwerken voor gas is (voorlopig) ook niet mogelijk. Dit is benadrukt door de CEO's van TotalEnergies en Staatsolie toen zij het begin van de offhore-olie productie hebben aangekondigd.

"We hebben besloten om ons eerst te concentreren op de olie," deelt Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies mee. "Simpel: olie is gemakkelijker te commercialiseren. Tankers komen de olie ophalen en het gaat de wereld in. Als je gas hebt moet je nog markt zien te vinden. De hoeveelheid gas die we hebben ontdekt is niet zo groot. In deze fase hebben wij, Staatsolie en de overheid, besloten dat de beste keus voor het land is concentreren op het ontwikkelen van de olie(velden).

"Er is wat gas maar niet zoveel," benadrukt Pouyanné. "Misschien zullen we in de toekomst moeten samenwerken met andere landen. Maar gas -zoals de ervaring dat leert- is moeilijker te vervoeren dan olie, is moeilijk om op te slaan, het is duurder. In deze fase gaat het goede nieuws om olie. We gaan dat op een duurzame, goedkopere  en milieuvriendelijke wijze produceren. We kunnen later nog het hoofdstuk over gas openen en nagaan hoe we daar geld mee kunnen verdienen."

Nog een reden om het gas te laten liggen is de afstand geeft Pouyanné aan. "We kunnen op dit moment ook geen geld mee verdienen, omdat we 150 km van de kust zijn verwijderd. En wanneer je op land bent is de markt voor de gas erg beperkt." Hij geeft aan dat er al studies zijn gedaan naar de behoefte van gas in het land. Het resultaat: de markt is veel te klein. Het aanleggen van een pijplijn voor gas is niet rendabel. Bij genoeg gas is er een andere uitdaging; een plek vinden tussen de bestaande en steeds groeiende giganten in de gasindustrie.

Bij het pompen van de aardolie uit de (zee)bodem komt er altijd gas vrij. Normaal wordt dit gas weggebrand. Pouyanné deelt mee dat bij het productieproductie dat toegepast zal worden, het gas niet verbrand zal worden maar terug zal worden gezet in de olievelden. Hierdoor wordt voorkomen dat er schadelijke gassen in de atmosfeer worden vrijgelaten. Een ander voordeel is dat daar het herinjecteren van de gas, de druk bij het pompen van de olie uit de bodem, op peil blijft. Onder normale omstandigheden neemt de druk af hoe langer men pompt en neemt de hoeveelheid gewonnen olie ook af. Door het niet verbranden en terugzetten van het gas voor druk, zal er voor langere periode meer olie worden gewonnen.

Annand Jagesar, CEO van Staatsolie benadrukt nog eens: "Er is niet genoeg gas. Maar we zoeken verder. We moeten wel redelijk zijn. We zien een mogelijkheid om te werken met Guyana. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, de wetgeving en contracten verschillen van elkaar. Daarnaast zijn er verschillende visies. Guyana is nu een 'big boy' dus misschien gaan zij de leiding willen hebben. Het is moeilijk om (het gas) te ontwikkelen."  Pouyanné: "Het verhaal is nog niet ten einde in Suriname. Laten we beginnen met olie. Want het gaat snel en efficiënt opleveren."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May