Herdenking slachtoffers religieus geweld
22 Aug, 04:53
foto


De Verenigde Naties hebben 22 augustus wereldwijd uitgeroepen tot de Dag voor de Herdenking van Slachtoffers van
Geweld gebaseerd op Religie en Geloof. Deze dag is bedoeld om stil te staan bij degenen die hebben geleden en
gestorven zijn als gevolg van religieus- of geloof gerelateerd geweld. Het is een gelegenheid om bewustzijn te creëren
voor religieuze vrijheid, en om solidariteit te tonen met degenen die nog steeds worden vervolgd vanwege hun
geloof.

In de Tweede Wereldoorlog zijn er van de ongeveer 35.000 Jehovah’s Getuigen die toen in Duitsland of in Duits
bezet gebied woonden, zo’n 1.500 gestorven. Onze geloofsgenoten werden omwille van hun geloof en als gevolg van hun weigering om trouw te zweren aan de nazi-ideologie in concentratiekampen gevangengezet, gemarteld en vermoord.

Helaas worden Jehovah's Getuigen ook vandaag de dag in sommige delen van de wereld nog steeds geconfronteerd met vervolging en repressie. Een zorgwekkende situatie speelt zich momenteel af in Rusland, waar de overheid maatregelen heeft getroffen om de activiteiten van Jehovah's Getuigen te verbieden. In 2017 oordeelde het Russische Hooggerechtshof op instigatie van de Russische overheid, dat de organisatie van Jehovah’s Getuigen, mede vanwege onze neutraliteit, het weigeren van de dienstplicht en ons predikingswerk als extremistisch moet worden beschouwd en verbood het onze activiteiten. Sindsdien zijn er meldingen geweest van invallen, arrestatiesen intimidatie van Jehovah's Getuigen in Rusland.

Op 7 juni 2022 heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een belangrijke uitspraak gedaan tegen Rusland, waarbij de vervolging van Jehovah’s Getuigen werd veroordeeld. Het Hof verklaarde dat het verbod dat Rusland in 2017 aan Jehovah’s Getuigen had opgelegd, onwettig was. Rusland kreeg het bevel ‘al het nodige te doen om zich ervan te vergewissen dat alle lopende strafzaken tegen Jehovah’s Getuigen worden stopgezet (...) en (...) [gevangen gezette] Jehovah’s Getuigen, vrij te laten’. Het Hof beval Rusland verder om alle in beslag genomen eigendommen terug te geven of er anders zo’n 60 miljoen euro schadevergoeding voor te betalen, alsook om de eisers in totaal meer dan 3 miljoen euro te betalen als vergoeding voor de immateriële schade.

Op de Dag voor de Herdenking van Slachtoffers van Geweld gebaseerd op Religie of Geloof, is het belangrijk om stil te staan bij de geschiedenis en de voortdurende uitdagingen waarmee religieuze gemeenschappen vandaag de dag worden geconfronteerd. Deze dag zet aan te streven naar vreedzame religieuze co-existentie, respect en vrijheid voor iedereen, ongeacht hun geloofsovertuiging. Verschillende Surinaamse regeringen zijn te prijzen dat zij dankzij het treffen van verschillende overheidsmaatregelen, hebben bijgedragen tot het creëren van een klimaat waar eenieder in Suriname in vrijheid zijn godsdienst kan beoefenen en zijn gekozen spiritueel pad kan bewandelen. 

Henry Carbière Falls
Public Information Desk Jehovah’s Witnesses Suriname Branch
hcarbierefalls@jw.org
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May