President: Ook Brunswijk heeft ingestemd met benoeming Paragsingh
07 Aug, 04:14
foto
Waarnemend pg Garcia Paragsingh


Ruim een jaar is het proces tot de benoeming van de procureur-generaal (pg) in werking gesteld. Er zijn diverse gesprekken gevoerd met waarnemend pg Garcia Paragsingh en diverse betrokkenen. Ook vicepresident Ronnie Brunswijk heeft gesproken met Paragsingh. Hij heeft te kennen gegeven geen bezwaar te hebben tegen haar benoeming, maar zijn partij ABOP heeft een aantal issues. "De politiek moet zich niet bemoeien met de benoeming van de pg", zei president Chan Santokhi zondag in het ABC programma Welingelichte Kringen.

De president voerde aan dat het Hof van Justitie zijn goedkeuring heeft gegeven aan de benoeming van Parasingh tot pg. Alle wettelijke procedures zijn gevolgd. Parasingh heeft ruim twee jaar waargenomen in deze functie. Zij heeft te kennen gegeven niet voor een derde termijn in deze functie op te zullen treden. Een pg is staatsrechtelijk beschermd in die functie en kan krachtiger optreden.

Binnen de regeringstop is het besluit genomen dat Paragsingh definitief benoemd zal worden en dat deze kwestie op de agenda van de regeringsvergadering zou worden gebracht. Er is niks mis met de procedure, benadrukt de president. De pg wordt per 10 augustus benoemd en met de uitvoering is de president zelf belast. Eerder heeft minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie de opdracht gekregen de benoeming voor te bereiden. Hij heeft de president schriftelijk meegedeeld dat het initiatief door de regering moet worden genomen, omdat het geen aangelegenheid is van het ministerie.

Hoewel de president uitlegt dat alle stappen zijn gevolgd. Er is overleg geweest in de regeringstop en de coalitie, blijkt dat vicepresident Brunswijk niet eens is met de benoeming. Ook zijn partij roert zich. De ministers van ABOP/PL hebben tijdens het agendapunt de gelegenheid gekregen om de vergadering te verlaten. Brunswijk was die dag wegens ziekte afwezig.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May