Rechter draait royement 5 leden OWOS terug
02 Aug, 08:43
foto
De agenda van de algemene vergaderingen die de OWOS heeft uitgeschreven voor Paramaribo, Nickerie en Albina.


Het royement van vijf leden van de werknemersbond van de Energie Bedrijven Suriname, de OWOS, is op last van de rechter teruggedraaid. Zowel in een kort geding als in de bodemprocedure is het bestuur van de bond onder leiding van Steve Geerlings in het ongelijk gesteld. Intussen hebben de leden schriftelijk van het bestuur de mededeling gekregen dat hun royement is opgeheven. Donderdag wordt een speciale algemene ledenvergadering gehouden waarbij 'het resultaat van de rechtszaak' zal worden behandeld.

Marciano Hellings, een van de leden die geroyeerd was, zegt in gesprek met Starnieuws dat "het recht heeft gezegevierd. De rechter heeft de OWOS cq het bestuur gevonnist om ons royement op te schorten. De voorzitter van de OWOS heeft in een interview ons beschuldigd van opruiing binnen en buiten het bedrijf. Echter heeft men daarover nooit enig bewijsmateriaal kunnen produceren."

"Zoals door mij in een eerder interview verwoord is er sprake van rancune. Door de kritische leden te royeren, dacht het bestuur te kunnen voorkomen dat misstanden door ons aangekaart in de doofpot zouden belanden en dat wij niet ontvankelijk verklaard zouden worden in de aangespannen zaak in bodemprocedure", voert Hellings aan namens de overige leden die geroyeerd waren.

De jaarverslagen zijn nog steeds niet behandeld over een aantal jaren is niets verantwoord over de financiën, zegt Hellings. Het bestuur is volgens de groep op een onjuiste wijze aangevuld, niet zoals de statuten dat voorschrijft. "Zo is er organisatorisch nog een heleboel mis binnen de vakvereniging. De organisatie wordt financieel behoorlijk benadeeld. De transparantie is totaal zoek. Het bestuur denkt  dat het een ieder met een kluitje in het riet kan sturen", merkt Hellings op. 

Het bestuur dient te beseffen dat het niet boven de organisatie staat. Het bestuur is te allen tijde verantwoording verschuldigd aan de leden. "We gaan van de OWOS een schoolvoorbeeld maken. We gaan verder totdat de benodigde transparantie aan de dag wordt gelegd". Hellings en zijn medestanders zullen donderdag aanwezig zijn op de algemene ledenvergadering. Ook in Nickerie en Albina worden algemene ledenvergaderingen gehouden door de OWOS met hetzelfde agendapunt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May