Column: Regeren e kon moro tranga now
25 Jul, 00:59
foto
Een beeld uit 'Mi Lobi Sranan' van Ragmad Amatstam.


De regering zit dik in de tweede helft, maar scoort tot nu toe alleen in eigen doel. Er moet worden gescoord is de opdracht van de coach. Hij heeft afgelopen week flink gescoord in het buitenland. De uitwedstrijden zijn aantrekkelijker dan voor eigen publiek te spelen. Over precies 1 jaar en 10 maanden moeten er verkiezingen worden gehouden, maar eerst moet er draagvlak worden gevonden voor de wijziging van de Kiesregeling en de grondwet. Op de ABOP hoeft de VHP daarvoor niet te rekenen.

Intussen snellen we van het ene naar het andere incident, van de ene naar de andere ramp. De coach is vindingrijk in het op de lange baan schuiven van antwoord geven. Er worden commissies, platformen, task forces, adviesorganen, monitoringscommissies benoemd om het probleem voor zich uit te schuiven. Zo is in juni meegedeeld aan De Nationale Assemblee en het volk dat in de kwestie rond 'Asawini' gewezen procureur-generaal Roy Baidjnath Panday de zaak zal bestuderen en een advies uitbrengen. Wat het advies is geworden, daar is er geen mededeling over gedaan.

Minister Bronto Somohardjo heeft Maroef wereldberoemd gemaakt en Libi kon tranga now alleen maar moro tranga  gemaakt. Bronto gaat tijdens de volgende editie van Suripop ook meedoen als componist. In korte tijd heeft hij het lied dat vanaf 1994 - in de periode van El Vene - immens populair is, opnieuw gecomponeerd: a libi kon tranga now, un sabi suma mik' en tranga. Omdat Bronto steeds goed heeft geluisterd naar zijn coach, die het vaak heeft over de vorige regering en vergeet dat wij nu leven, kon hij de tekst razendsnel aanpassen. Vandaar de halfzachte oplossing in het persbericht van het Kabinet van de President. "We zullen het incident bilateraal oplossen". Er gaat dus niks gebeuren ondanks alle verontwaardiging over deze inmenging in de artistieke en uitingsvrijheid. Bronto en Maroef hebben al de vredespijp gerookt.

Dan gaan we maar verder om het volgende incident aan te kondigen. Dat is de benoeming van advocaat-generaal Garcia Paragsingh tot procureur-generaal. Zij neemt sinds 13 april 2021 waar in deze functie. Zijne majesteit, koning Bigi Bravo, vindt dat het mooi geweest is. Paragsingh mag haar verlof opnemen en met pensioen gaan. Hij vergeet gemakshalve dat de pensioengerechtigde leeftijd van de pg 65 jaar is. Dus Paragsingh heeft nog 5 jaar te gaan als ze wordt benoemd.

De coach heeft al advies gevraagd aan het Hof van Justitie, dat de duim al omhoog heeft gehouden. Nu moet deze kwestie in de regeringsraad worden besproken op de woensdag. De VHP heeft een ruime meerderheid in de regeringsvergadering. Als er geen consensus wordt bereikt, dan zal er voor het eerst gestemd worden om de chef van het Openbaar Ministerie te benoemen. Dan zal de koning toch moeten buigen of wordt het barsten... Regeren e kon moro tranga now.

Nita Ramcharan

Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March