WHO waarschuwt voor risico op knokkelkoorts
21 Jul, 10:46
foto
Een jongen bedekt zijn gezicht tegen rook terwijl een gezondheidswerker in een woonwijk tegen muggen rookt, terwijl Sri Lanka knokkelkoorts probeert te beteugelen op het eiland in Colombo, Sri Lanka. (Foto: Reuters)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag gewaarschuwd dat gevallen van knokkelkoorts dit jaar bijna recordhoogtes kunnen bereiken, deels door de opwarming van de aarde, die muggen die het verspreiden ten goede komen. Dengue-cijfers stijgen wereldwijd, met gerapporteerde gevallen sinds 2000 verachtvoudigd tot 4,2 miljoen in 2022, zei de WHO.

Volgens een rapport van het ministerie van Volksgezondheid in maart werd de ziekte voor het eerst in de Sudanese hoofdstad Khartoum aangetroffen, terwijl Europa een toename van het aantal gevallen heeft gemeld en Peru in de meeste regio's de noodtoestand heeft uitgeroepen.

In januari waarschuwde de WHO dat dengue de snelst verspreidende tropische ziekte ter wereld is en een "pandemische dreiging" vertegenwoordigt.

Ongeveer de helft van de wereldbevolking loopt nu gevaar, vertelde Dr. Raman Velayudhan, een specialist bij de WHO-afdeling voor controle van verwaarloosde tropische ziekten, vrijdag aan journalisten in Genève.

Gerapporteerde gevallen aan de WHO bereikten in 2019 een recordhoogte met 5,2 miljoen gevallen in 129 landen, zei Velayudhan via een videoverbinding. Dit jaar ligt de wereld op schema voor meer dan 4 miljoen gevallen, voornamelijk afhankelijk van het Aziatische moessonseizoen.

Er zijn al bijna 3 miljoen gevallen gemeld in Amerika, zei hij, eraan toevoegend dat er bezorgdheid was over de zuidelijke verspreiding naar Bolivia, Paraguay en Peru.

Argentinië, dat de afgelopen jaren te maken heeft gehad met een van de ergste uitbraken van dengue, steriliseert muggen met behulp van straling die hun DNA verandert voordat ze in het wild worden vrijgelaten.

"De Amerikaanse regio laat zeker zien dat het slecht is en we hopen dat de Aziatische regio het onder controle kan krijgen", zei Velayudhan.

De WHO zegt dat gerapporteerde gevallen van de ziekte, die koorts en spierpijn veroorzaakt, slechts een fractie vertegenwoordigen van het totale aantal wereldwijde infecties, aangezien de meeste gevallen asymptomatisch zijn. Het is dodelijk bij minder dan 1% van de mensen.

Aangenomen wordt dat een warmer klimaat de muggen helpt zich sneller te vermenigvuldigen en het virus in staat stelt zich in hun lichaam te vermenigvuldigen. Velayudhan noemde het toegenomen verkeer van goederen en mensen en de verstedelijking en daarmee samenhangende problemen met sanitaire voorzieningen als andere factoren achter de toename.

Op de vraag hoe de hittegolf die het noordelijk halfrond treft de verspreiding van de ziekte zou beïnvloeden, zei hij dat het te vroeg was om te zeggen.

Temperaturen boven de 45 graden Celsius "zouden de mug meer moeten doden dan voortplanten, maar de mug is een heel slim insect en hij kan zich voortplanten in wateropslagcontainers waar de temperatuur niet zo hoog oploopt."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May