Ambtenaren worden niet uitbetaald zonder registratie
Met 13 stemmen tegen en 26 vóór is de initiatiefwet om de Personeelswet te wijzigen, donderdag aangenomen door De Nationale Assemblee. Ambtenaren die zich niet registreren, lopen het risico dat hun salaris wordt geblokkeerd. Patricia Etnel (NPS), een van de initiatiefnemers die zich hierin niet kon terugvinden, heeft zich teruggetrokken. Zij had ook een andere mening dan de twee mede-initiatiefnemers Edgar Sampie (ABOP/PL) en Cedric van Samson (VHP). NDP-fractieleider Rabin Parmessar gaf de kwalificatie 'gangsterwet'. Zijn collega van de BEP, Ronny Asabina noemde het een 'onding'. Stephen Tsang en Melvin Bouva (NDP) hadden het over een gelegenheidswetgeving om politieke rancune toe te passen.
De oppositie wilde ook weten hoeveel ambtenaren in dienst zijn genomen sinds juli 2020 toen deze regering aantrad. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zei dat hij een moeras van gegevens heeft aangetroffen. Hij deelde mee de gegevens niet voorhanden te hebben en was van plan deze in januari volgend jaar te presenteren. Na heftige protesten zei hij deze later dit jaar vrij te geven. De oppositie voerde aan dat de regering het overheidsapparaat wil saneren, maar de transparantie ontbreekt. Volgens de bewindsman worden er niet correcte gegevens verstrekt over het aantal ambtenaren. Ook de Rekenkamer zou verkeerde cijfers hebben. Hierover is de minister reeds in contact getreden met het instituut dat de werkarm is van De Nationale Assemblee. Ook gegevens van Assembleelid Soewarto Moestadja dat er ruim 5.000 mensen in dienst zijn genomen, zouden niet kloppen volgens Somohardjo. Wat de werkelijke cijfers zijn, is niet duidelijk geworden.
Etnel voerde aan dat het helemaal niet nodig is om een speciaal artikel in de wet op te nemen, waarin is vastgesteld dat ambtenaren die zich niet houden aan de registratieplicht, geen loon zullen krijgen, totdat ze hieraan hebben voldaan. Zij voerde aan dat dit besluit in strijd is met andere bepalingen in de Personeelswet. Zij voorspelt dat binnen de kortste keren deze wet aan het Constitutioneel Hof zal worden voorgelegd voor toetsing. Het oordeel zal niet in het voordeel zijn van de regering. Ook verwacht Etnel dat er vele rechtszaken tegen de Staat zullen worden ingediend, omdat de wet strijdigheden bevat. Op basis van de Personeelswet kan niet zonder toestemming van de ambtenaar het salaris worden ingehouden.
Somohardjo merkte op dat 90% zich heeft geregistreerd. Mensen die geen arbeid verrichten, moeten ook niet ervoor worden betaald, stelde hij. De bewindsman is het niet eens met de kritiek dat de regering ambtenaren verplicht om thuis te blijven. Mensen mogen vrijwillig uit de dienst treden. Bijkans 1.000 ambtenaren hebben bij de registratie te kennen gegeven hier gebruik van te zullen maken. Aanvankelijk was 36 maanden uitgetrokken voor ambtenaren die hun eigen onderneming willen opzetten. Tot nu toe is 18 maanden gebruikelijk. Op voorstel van VHP-fractieleider Asis Gajadien is het aantal maanden teruggebracht naar 24.
Ebu Jones (NDP) voerde aan dat een wet dient om ordening te brengen en niet om tuchtstraffen uit te delen. Hij vindt het niet in de haak dat De Nationale Assemblee meewerkt en als pressiemiddel wordt gebruikt om ambtenaren te straffen voor een langere periode. Gajadien stelde dat de wet beoogt dat mensen die niet werken, ook geen geld moeten ontvangen. Getracht wordt om ordening te brengen in het ambtenarenapparaat. De aanpassingen moeten leiden tot verbetering van de Personeelswet. Asabina blijft erbij: "A wet dya no wroko".
Vandaag
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers