De Staat moet zorgvuldiger handelen!
07 Jun, 08:42
foto


Met name het openbaar bestuur, in het bijzonder het overheidsbeleid, laat de laatste jaren ernstige steken vallen. De blunders in de administratie van de overheid stapelen zich op en niemand die de verantwoordelijkheid neemt of corrigeert. Ook het hoogste gezag in den lande niet. Wij beginnen eraan te geloven dat het een kwestie van onkunde is.

Om maar een recent voorbeeld te geven van de onzorgvuldigheid bij de uitvoering van wettelijke taken van de overheid, ogenschijnlijk een te    verwaarlozen handeling. “De Nationale Assemblee is weer compleet met VHP’er Grachelle Sluisdom als nieuw lid”. Bij deze toelating zijn er bepaalde wettelijke bepalingen niet in acht genomen.

Wanneer de omstandigheid zich voordoet zoals omschreven in artikel 137 lid 2 van de Kiesregeling dient de voorzitter van het hoofdstembureau onmiddellijk kennis te geven aan de president, het Onafhankelijk Kiesbureau en het Centraal Hoofdstembureau. In dat geval treedt artikel 137 lid 3 in werking, hetgeen in het onderhavige geval heeft plaatsgevonden.

Echter bij de aanvang van het proces dient het hoofdstembureau van het betrokken kiesdistrict een zitting in het openbaar te houden om bij proces-verbaal vast te stellen wie de kandidaat is die in aanmerking komt om de opengevallen plaats in te nemen. Afschrift van dit proces-verbaal strekt de gekozene tot geloofsbrief. In deze betreft het, het hoofdstembureau Paramaribo.

Krachtens artikel 26 lid 2 van de Kiesregeling bestaat het hoofdstembureau uit een aantal leden; één voorzitter, een waarnemend voorzitter en drie plaatsvervangende leden. Ingevolge lid 3 is de voorzitter de districtscommissaris van het district, waar het hoofdstembureau is gevestigd.

In het onderhavige geval van de toelating van de kandidaat Sluisdom is in strijd met de wet gehandeld. Aangezien de organieke wet ingevolge artikel 66 van de grondwet helaas niet tot stand is gebracht, heeft deze slordigheid geen consequentie voor haar toelating tot De Nationale Assemblee.

Doordat bij het onderzoek der geloofsbrieven krachtens het “Reglement van Orde voor De Nationale Assemblee” waarbij elk nieuw ingekomen lid van zijn/ haar verkiezing doet blijken middels overlegging van zijn geloofsbrieven bestaande  uit de voorgeschreven stukken uit de wet en de commissie de misslag niet heeft ontdekt, kan het eenmaal toegelaten lid op grond van artikel 4 Reglement van Orde voor De Nationale Assemblee, niet meer worden terug geroepen. Dit betekent niet dat er geen smet op haar toelating rust. Jammer voor de middelmatigheid waarbinnen wij functioneren met alle gevolgen van dien.

Openbaar bestuur houdt in het geheel van structuren en processen, waarbinnen bindende beslissingen genomen worden. Beslissingen zijn bindend voor zover degenen op wie zij zich richten, zich niet aan hun werking kunnen onttrekken. Het openbaar bestuur omvat de gezagsdragers en het ambtelijk apparaat.

Eugène van der San
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May